22.07.2012 г.

НОВИНИ за СУША

 • Съединените Щати се намират в най-лошата суша от 1965 година насам, по информация на NOAA за BBC.В понеделник стана известно, че в края на юни 55% от континента е изпаднал в екстремна суша. Царевицата и соевите насаждения са били засегнати, подадени са сигнали и за няколко горски пожара.Високите температури, достигнати през юни, когато е поставен и един от горещите рекорди, до голяма степен са подпомогнали разпространението на сушата.В доклада от Института по Океаника са заявили, че 30% от културите са в много по-лошо състояние от предните седмици, както и че за последните 18 години не се е случвало подобно нещо17.07.2012 24chasa.bg
 • Пожари, скакалци и суша връхлитат различни региони на Русия според руски издания, цитирани от Би Би Си. Горските пожари отново набират сили в страната - извънредна ситуация е обявена в 4 от общо 83 субекта на федерацията и 30 района от различни региони, посочва "Комерсант". В Челябинска област на Урал и Нижегородска край Волга пламъците, обхванали местни гори, застрашават вече някои градове, има изгорели жилищни сгради, евакуирани са и няколко детски лагера.  Вестникът напомня тазгодишни големи инциденти, предизвикани от горски пожари в Сибир - в Амурска област изгоряха 65 къщи, при гасене на пожари в Южен Сибир загинаха 9 спасители парашутисти, през юни се запали голям резерват в Красноярския край. Броят на пожарите нараства, предупреждава "Комерсант", цитиран от БТА.Изданието припомня, че правителството в Москва засили вниманието към пожарната обстановка в страната след лятото на 2010 г., когато поради аномални жеги в европейската част на Русия изгоряха 1200 сгради в 22 региона и 53-ма загинаха. Тази година пожарната обстановка се развива "по лошия сценарий", заявява пред "Комерсант" Григорий Куксин, шеф на програмата за борба с пожарите към руския клон на "Грийнпийс". През двете последни години за цял сезон в Русия изгаряха по 1-1,2 милиона хектара гори, а тази година според наши оценки вече са унищожени 9 милиона хектара. При това властите силно занижават опожарените площи, тъй че е много трудно да преценяваме щетите, добавя той. Според Куксин в Сибир и Далечния изток пожарите вече са толкова силни, че пожарникарите не биха могли да ги угасят. " Огънят може да бъде загасен само с дъжд, а техниката може да защити от огън само градовете", казва той. Ако времето в Русия остане все тъй горещо, "Грийнпийс" ще очаква сериозни проблеми в редица южни области, "където по цяло лято цари суша", допълва експертът.От суша са пострадали вече посевите в някои райони на Поволжието, пише "Ведомости". В редица райони от Саратовска област е обявена извънредна ситуация поради жегите, други области очакват спад в зърнената реколта, а Оренбургска област въведе извънредна ситуация, тъй като посевите бяха връхлетени от скакалци и други паразити, посочва вестникът.20.07.2012 dariknews.bg
 • Заради сушата цената на царевицата в САЩ вече се е покачила с над 50% за пет седмици.Пострадалата реколта и бързо растящите цени засилват опасенията от нова хранителна криза. Според експертите отражението от сушата ще бъде усетено в цените на храните по цял свят през 2013 г.Очаква се кризата с цените на храните да бъде подобна на тази през 2007-2008 г., която се разрази точно преди глобалната финансова и икономическа криза.Тогава поскъпването на храните доведе до обществени катаклизми както в бедните, така и в богатите държави по света.В голяма част от страната, най-вече в Средния запад, царевицата и соята се отглеждат на годишен ротационен принцип.По-високите цени вероятно няма да засегнат потребителите до края на годината и влиянието ще бъде минимално, защото до фермерите достигат едва 14 цента от всеки долар в търговската мрежа.Поскъпването на царевицата и соята вероятно първо ще бъде усетено при цените на говеждото заради по-високите стойности на фуража и по-слабата паша, коментират специалисти.Според Организацията за храна и земеделие на ООН ситуацията е сериозна, но все още не може да бъде наречена "криза".Засега не виждаме проблеми с добива и доставките на ориз по света, което е много важно за хранителната сигурност на милиони хора по света, заяви пред Ройтерс представител на организацията.Ръстът в цените на зърнените култури в комбинация със силния долар и икономическото забавяне в много западни държави може да доведе до удар по икономиките на развиващите се страни, много от които внасят зърно и изнасят други стоки, предипреждават от ООН  17.07.2012.vesti.bg
 • Невиждана от над един век суша опустошава Северна и Южна Корея, съобщава АП като се позовава на съобщения на метеорологичните служби в Пхенян и Сеул.
  Две-трети от 24-милионното население на Северна Корея изпитва хроничен недостиг на храна, а продължителната суша утежнява проблема, алармира ООН, която по-рано този месец поиска от дарители 198 млн. долара хуманитарна помощ за страната.
  Дори и в житниците на Северна Корея изсъхват хиляди хектари реколта въпреки добрите напоителни системи, съобщават местните власти. Резервоарите също пресъхват.
  Войници, противопожарни коли, танкери и дори добитък са изпратени, за да помогнат с транспортирането на вода и напояването на полетата.
  Във вторник севернокорейските медии съобщиха за рекордно високи температури в Пхенян и други югоизточни градове.
  Подобно е положението и в Южна Корея, където след два месеца без почти никакви валежи в някои региони има опасност за реколтата, драстичен спад в нивото на водата в напоителните резервоари и поскъпване на фермерските продукти, съобщават местните власти.
  Почти 28 000 южнокорейски войници и цивилни са мобилизирани, за да помогнат с напояването на оризищата и полетата, а повече от 13 000 водни помпи са доставени в районите, опустошени от бедствието, предават от Министерството на храните, селското стопанство, горите и риболова.
  Самият премиер на Южна Корея Ким Хуанг-сик се включи в програмата за извънредно напояване на нивите по време на визита в град на юг от Сеул по-рано днес. Проблем са и измиращите риби във водните източници. Сушата доведе и до смъртта на много застрашени видове в страната.
  Прогнозата в Южна Корея обещава дъжд през уикенда. Властите посочват като причина за бедствието високото атмосферно налягане над Корейския полуостров. 26.6.2012  btvnews.bg
 • За още по новини вижте етикета "Суша" в "Земля.Хроники жизни" и в етикета" Суша" в блога
 • Невиждана от 9 века суша мори Източното Средиземноморие
05.03.2016
  Засегнати са Сирия, Кипър, Палестина, Ливан, Йордания, Израел и Турция
   Районът на Източното Средиземноморие, включващ Сирия, Кипър, Палестина, Ливан, Йордания, Израел и Турция, преживява най-лошата суша през последните девет века, съобщава НАСА, цитирана от турския информационен сайт Нaberler.com.Самата суша е започнала през 1998 година и е под влиянието на глобалното затепляне в резултат на човешката дейност.
       Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в списанието „Геофизически изследвания на атмосферата“ от Американския геофизически съюз. Прогнозите имат голяма практическа стойност. Те трябва да бъдат преценени и от политическа гледна точка. В района, който обхващат изследванията, проблемът с водите е много остър, особено за отношенията между Турция, Ирак и Сирия. Той влияе и на отношенията на Израел с тези страни. Известно е, че Тиберийското езеро пресъхва, затова и водите от Тигър и Ефрат, а и от Голанските възвишения са важни за всички страни от региона.
       Обезсоляването на морската вода, в което Израел има реални успехи, не е кардинално решение. България също трябва да бъде особено внимателна, като източник на води. Изследваният район, косвено обхваща и нашата страна, като потенциален източник на вода. България има ресурс, който трябва да пести от чужди апетити. Гръцките фермери подсказват, че съседите стават непредсказуеми, когато си решават проблемите, съобщава БГНЕС

   Няма коментари:

   Публикуване на коментар