26.05.2012 г.

Нажеженото Слънце - красиво видео на НАСА


Това видео от SDO( Solar Dynamics Observatory, SDO) изображения е било подложено на допълнителна обработка за подобряване на видимостта на структурите . Въпреки че няма научна стойност , тази обработка  ни дава възможност да видим  Слънцето по един много красив начин.

Оригиналните рамки са с 171 Angstrom дължина на вълните, което е спектърът на крайните ултравиолетови лъчи. По този начин се вижда плазмата в слънчевата атмосфера, така наречената корона, която е около 600 000 келвина. (Келвинът ( ‘K’) е единица за температура, и служи за измерване на температурната скала на Целзий, като 0 °C съответстват на 273,15 келвина, което е точката на топене на леда при нормални условия.
Примките представляват плазма, задържана от магнитното поле. Те са съсредоточени в "активни региони", където магнитното поле е най-силно. Тези активни региони обикновено се появяват на видима светлина като слънчево изригване. Събитията в това видео представляват 24 часова дейност на Слънцето на 25 септември 2011 г. Насладете де на видеото на НАСА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар