16.09.2012 г.

Ще започне ли война с Иран?

   Днес  се появиха съобщения  в медиите , че  западните сили и съюзниците им  са разположили огромен военноморски флот в Персийския залив  в района на Ормузкия проток между Арабския полуостров и Иран.Това е станало само няколко дни, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху намекна, че страната му може да проведе превантивен удар срещу ядрените обекти на Иран и без помощта на САЩ, съобщава IsraelToday.
Флотът включва кораби от 25 страни, включва три пълни групи от американски самолетоносачи , всяка една с комплимент от повече самолети, отколкото всички ирански военновъздушни сили. Военни представители, цитирани от лондонския "Дейли Телеграф" казаха, че натрупването  на военните сили е част от нова годишните учения, но не е тайна факта, че "врага" в упражнението е Иран.
Има голям страх сред западните сили, че ако Израел удари предизвикателно по Иранската ядрена прогрма, Ислямската република ще отвърне на удара, като се опитва да затвори пролива Ормуз, тесен воден път в Персийския залив, през който минават дневно 18 милиона барела петрол, или около 35 на сто от търгувания на петрол в Света. Ако кранчето се изключи, липсата на  петролът ще има потенциално катастрофални последици за икономиките на САЩ, Великобритания, еврозоната и Япония.

Американски и европейски представители са провели една поредица от срещи с Нетаняху и израелският министър на отбраната Ехуд Барак през изминалия месец, уж за да се окаже натиск на Израел срещу използването на военна сила в този момент. Обама и други западни лидери продължават да настояват, че има надежда за намиране на дипломатическо решение, въпреки скорошните доклади на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ),предполагат, че само за последните 10 години  дипломатическите усилия само са  ускорили ядрената програма на Иран.В доклада на МААЕ отбеляза, че Иран вече е инсталирал не по-малко от 2140 центрофуги в основнате си подземни съоръжения за обогатяване на уран, което му дава възможност да произвежда 200 килограма (около £ 440) на уран за оръжия всяка година.
Малко математика показва, че предвид сегашната си запаси от обогатен уран, Иран се нуждае само от още 50 килограма, за да построи първата си ядрена бойна глава. С други думи, Ислямска република потенциално би могла да тества първата си атомна бомба в рамките на три месеца.
"Светът казва на Израел" Чакай, има още време. " И аз казвам: "Чакай за какво? Изчакайте, докато когато?", Заяви Нетаняху миналата седмица. "Онези, от  международната общност, които отказват да поставят "червени линии" пред Иран, нямат моралното право да поставят червена светлина пред Израел."
Нетаняху повтори спешността на ситуацията в поредица от интервюта с американската преса през уикенда.
Запитан от NBC на среща с пресата програма относно  възможността за прилагане на стратегия за сдържане, както беше направено със Съветския съюз при ядрената му насоченост, Нетаняху каза, че западът е подценяване на фанатизъм, който управлява Иран.
"Мисля, че Иран е много по-различна, те поставят своя фанатизъм над оцеляването ... аз не бих разчитал на тяхната рационалност", заяви израелски лидер. "Това е същото фанатизъм, който виждате да щурмува посолства днес. Искаш ли тези фанатици да има ядрено оръжие?"    Командирът на Ислямската Ревволюционна гвардия генерал-майор Мохамед Али Джафари заяви, че ислямските страни в региона без никакво съмнение ще се присъединят към Иран, ако Израел нападне Ислямската република, съобщи Mehr.
Ако избухне война между Израел и Иран, то де факто ще е война между Исляма и неверниците... и несъмнено мюсюлманите по света няма да останат безучастни и ще помогнат на Иран", изтъкна той на брифинг.
  Иран може да се оттегли от Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), ако има  употребата на военна сила на Запада срещу Техеран. Това изявление бе направено командира на Корпуса на "пазителите на ислямската революция", генерал Мохамед Али Джафари. Той също така предупреди, че ако израелските власти предприемат атака срещу Иран от страна на Израел, "няма да остане  нищо."
Даже  някой е  направил клипче-трейлър (все едно се очаква пускането на филм), според който войната щяла да започне октомври 2012г.Автора на клипа казва: " Този измислен трейлър е създаден, за да предупреди Света за лудостта на която сме на път да бъдем свидетели. С надежда, че ситуацията може да бъде разсеяна и Армагедон предотвратен. Надявам се, че не са прави за прогнозата си и на това видео може да  гледа  като на  комедия в близко бъдеще!"Продължение от новините :
18.09.2012г.
-Техеран е разположил една от подводниците си, руско производство, в Персийския залив във връзка със започналите военноморски учения на 25 държави в района, съобщава иранската държавна телевизия, цитирана от АП
- Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) и Иран ще възобновят преките си преговори по иранската ядрена програма в средата на октомври, предаде АФП, позовавайки се на изявление на дипломатически източник в рамките на 56-ата годишна генерална конференция във Виена.
-Администрацията на президента на САЩ Барак Обама не е съгласна с позицията на Израел по проблема с ядрената програма на Иран
-Русия не намира причина за запазване на санкциите срещу Иран, както и не подкрепя налагането на нови, заяви руския заместник външен министър Генади Гатилов.Москва се противопостави на санкциите, които нарушават интересите на руски банки и компании.

23.09,2012г
-Иран ще нанесе превантивен удар срещу Израел,ако Терехеран е абсолютно сигурен, че ще бъде нападнат. Генерал Амир-Али Хаджизаде предупреди ,че всяко нападение срещу Иран може да предизвика Трета Световна война,
-Страните от ЕС призовават за нови санкции срещу Иран.
- Иран подготвя свой собствен Интернет и смята да блокира достъпа до "Гугъл".
- Иран обвини германската компания "Сименс" в ядрен саботаж, като заяви, че фирмата имплантирала миниатюрни експлозиви в техниката, закупена от страната за нейната спорна ядрена програма.
-Президентът на САЩ Барак Обама възприема израелския натиск върху него да очертае червена линия за ядрените амбиции на Иран като шум, който се опитва да игнорира, предава АФП.
- Посолството на САЩ не издаде визи на 20 ирански представители, които трябваше да участват в сесията на Общото събрание на ООН, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ирански информационни агенции
Двадесет от поисканите преди два месеца 160 визи са били отказани. Американското посолство не обяснило причините. На много членове на иранската делегация е забранено влизането на територията на САЩ заради ядрената програма на Иран. /БГНЕС /
 10.10.2012Г
-Американският анализатор Дейвид Роткопф публикува в списание Foreign Report статия, в която твърди, че САЩ и Израел са преодолели разногласията по иранската ядрена програма и подготвят план за съвместна операция срещу иранските ядрени обекти. Той не скрива, че перспективата за подобна атака може да повлияе върху изхода от президентските избори в САЩ./БЛИЦ/

Няма коментари:

Публикуване на коментар