28.04.2011 г.

Неинфекционни болести(НБ) ще убиват 52 милиона души годишно до 2030 г.27/04/2011
Незаразните болести се предвижда да убият 52 милиона души годишно до 2030 г. според доклад на Световната здравна организация (СЗО).В доклада се казва, че през 2008 г. повече от 36 милиона души, починали от заболявания като болест на сърцето, мозъчен инсулт, хронични белодробни заболявания, рак и диабет.Тя подчертава, че много смъртни случаи могат да бъдат предотвратени чрез мерки, включително строг контрол срещу тютюнопушенето, насърчаване на здравословен режим на хранене, и подобряване на достъпа до здравеопазване.
 
Говорител  ба СЗО Paul Garwood казва, че много от тези смъртни случаи са в бедните и развиващите се страни."Ние виждаме, че има нарастваща честота на тези заболявания в развиващия се свят и виждаме, че почти 80 на сто от всички смъртни случаи НБ, което се равнява на 29 милиона души настъпили в нисък и среден доход. Не се предприемането на  мерки за недопускане на епидемия от тези  болести се очаква да убие 52 милиона души годишно до 2030. "


Незаразните болести, или НБ, са  от водещите причини за смърт в света, което представлява над 60% от всички смъртни случаи годишно. От около 36 милиона души, които умират всяка година от НБ, една четвърт са на възраст под 60 години, и поради това счита като преждевременно и до голяма степен предотвратими смъртни случаи. Около 80% от всички смъртни случаи НБ възникнат в страните с ниски и средни доходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар