15.03.2012 г.

Магнитни бури - как ни действат?

След 5 ти март имаше поредица от слънчеви изригвания и съответно магнитни бури. В България са били  регистрирани множество кардиологични за болявания в дните около магнитните бури. Запълнени са били  местата в кардиологичните отделения.
 Общо практикуващи лекари отчитат факта ,че не са застраховани и хората с остри хипертонии. Очакват се нови магнитни бури понеже Слънчето навлезе в активна фаза. Някои хора са по-уязвими  и усещат осезателно върху здравословното си състояние  действието на магнитните бури ,особено депресираните,преуморени и стресирани хора. Въпреки медикаментите  лекарите отбелязаха , че се наблюдава повишаване на кръвното, кардиологични проблеми, прилошавания, световъртеж и заради постоянните температурни разлики.Такива големи температурни амплитуди представляват сериозен риск за здравето, защото се увеличават и тромбозите, което може да доведе и до фатален край.
  Активен спорт и специална диета са единственият начин да избегнем катастрофалните последици за здравето ни. Необходимо е да се избягват мазните и трудно усвоими от организма храни. Препоръчителна е консумацията на плодове и зеленчуци,  да  се пие чай от мента и глог, хапвайте ябълки,банани и пчелен мед, пийте повече вода. Ако имате силно неразположение  е препоръчително да се вземат леки успокоителни като валериан.
 Тези, които страдат от заболявания на дихателните пътища трябва да намалят физическата активност. Внимавайте за съсирването на кръвта (направете консултация с лекуващия лекар).
Учените са установили, че наличието на магнитни бури потиска изработването на хормона меланин, който осигурява адаптацията към външната среда. Кората на надбъбречните жлези започва да работи като в условия на стрес. Затова пийте повече вода, но не натоварвайте организма с тонизиращи напитки.
 Във връзка с ускорение по време на бурите на окислителните процеси в организма е добре да се пие в малки дози Витамин С .
Лекарите съветват в  около магнитните мури да се намали консумацията на кафе, да се намалят цигарите , да се шофира внимателно(ако не се чуствате добре  по възможност избягвайте да шофирате), тъй като изригванията намаляват концентрацията
Невролозите дори предчичат бум на разводите при  зачестени магнитни бури които ни очакват- така, че не си разваляйте семейството. Обичайте се въпреки неразположението-половинката ви не е виновна за това , а магнитните бури .
Възможно  по- голямо Слънчево изригване и съответно голяма магнитна буря , да  доведе до повреда на  електромрежите, на комуникационните системи, системите за мобилна комуникация,може да пострада и банковата система.От НАСА призовават американското правителство да започне подготовка за всички видове техногенни катаклизм: да се направят по-надеждни спътниците, да се подобри защитата на болничното оборудване, да се закупят автономни източници на електрозахранване в "уязвимите области".
  За защита от изненадите на Слънцето в НАСА даже са включили програмата „Слънчев щит“, чрез която  събраните  от спътниците информация за дейността на звездата ще бъде своевременно обработвани  в центъра за данни. И след като се получи информация за времето на магнитната буря, компютрите незабавно ще изключат трансформаторните станции, за да не се разрушат от геомагнитните смущения.
Човечеството вече се е сблъсквало с техногенни катаклизми. През 1859 г. от магнитна буря спира работа телеграфът между САЩ и Европа. През 1921 г. повишената слънчева активност поврежда транспортната система на Ню Йорк.Електроснабдяването в Квебек пък бе нарушено от слънчева буря през 1989 година, поради коьто 6 милиона канадци останаха без светлина и топлина.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар