26.05.2012 г.

На 5 срещу 6 юни Земята, Слънцето и Венера и Луната ще са на една линия


През нощта на 5 и сутринта на 6 юни  ще стананем свидетели на рядко астрономическо събитие Слънцето, Земята и Венера  и Луна ще се подредят в една линия. Венера ще е точно пред Земята и ще се вижда на фона на слънчевия диск като тъмно петно . Това явление се наблюдава веднъж на 105 или 121 години.  Следващото такова уникално космическо събитие ще бъде на 11 декември 2117, съобщи
Мощният космическият телескоп “Хъбъл” не може да наблюдава пряко преминаването на Венера.Той ще бъде насочен към Луната, отразяваща слънчевата светлина. Така ще я използва като огледало, за да изследва Венера в продължение на седем часа - преди, по време и след пасажа й.


С невъоръжено око няма да се види  невероятната гледка, но пък астрономите чрез телескопите ще видят как на фона на слънчевия диск преминава Венера като тъмна точка. Това е шанс от типа „веднъж в живота”.

Астрономите  твърдят, че уникалното събитие няма да има никакво въздействие върху Земята, но
миналата година дни преди суперлуние  в Япония имаше силно  земетресение и цунами. А тази година пак около суперлунието Земята се разтресе под Италия и България.
Да се надяваме, че парадът на планетите, с толкова мощни гравитационни сили на5-ти и  6-ти юни, няма да причини на хората и природата големи бедствия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар