8.06.2012 г.

Транзита на Венера пред Слънцето на 5-6 юни 2012


Рано сутринта на 6 юни 2012 г. жителите на Земята можеха да наблюдават едно от редките събития - преминаването на Венера пред слънчевия диск. Това явление се случва по време на транзита на Венера точно между на Земята и Слънцето два пъти по 120 години.
Наблюдавайки черна точка - Венера преминаваща по фона на слънчевия диск, астрономите от миналото са  могли да да изчислят разстоянието от Земята до Слънцето и да получат първите данни за атмосферата на Венера. Сега съвременните учени, благодарение на  това събитие ще могат да уточнят методиките за търсене на планети в други звездни системи, и признаци на живот върху тях.
На всеки 584 дни Венера пресича линията Земята-Слънце и при съвпадение на равнините на орбитите на Венера и Земята, бихме  били в състояние да наблюдаваме транзита на почти на всеки две години. Но тъй като  орбитата на Венера е наклонена на  3.39 градуса към Земята, тези събития се случват много по-рядко.
За пълния цикъл са необходими 243 години, която включва два двойни пасажи, разделени с интервал от осем години. Първото преминаване всяка от двойните пасажи  се наблюдава през декември, а вторият - през юни. От първата двойка на пасажите  втората двойка пасажи минават 121.5 години, между втората двойка пасажи и края на цикъла - 105.5 година. След това цикъла се повтаря.

Интересно е дали : Има ли  живот на Венера?Гледайки това видео се питам дали не  очаква тая съдба и Земята ? И на Венера е имало вода ,а сега я няма , имало и атмосфера , но слънчевият вятър я е разрушил.Само магнитното поле ни спасява . каво е станало с магнитното поле на Венера? Житните кръгове появили в полетата на Англия на 15-22 юли 2008г  ме навежда  на мисълта , че това може да се случи много скоро- в края на 2012 година. Дано ни се размине и дано Бог се смили над  нас !

Вижда ли се животът на Земята от Венера?Астрономи на Европейската космическа агенция се опитвали  да определят дали наличието на живот на Земята  по направените снимки от космическия апарат "Венера експрес".
"С "Венера експрес" се вижда вода и кислород в атмосферата на Земята, както и на Венера. Това обаче не е достатъчно, за да бъде установено дали има живот на планетата", заявил астрономът Джузепе Пикони.
"С подобни наблюдения искаме да видим какво можем да разберем за обитаемия характер на Земята. Всичко, което научим, можем да приложим за чужди светове" - казал Дейвид Грийнспун.
Астрономите ще се опитат по-специално да открият следи от фотосинтеза в данните за нашата планета, събрани от "Венера експрес".
За две години "Венера експрес" е направила около 40 снимки на Земята във видимия и инфарчервения спектър. БТА
Няма коментари:

Публикуване на коментар