16.07.2012 г.

15-17 юли 2012 - кометата 96P/Machholz и геомагнитни бури

Напоследък Слънцето е  доста  изригващо.Досега някакси силните магнитни бури прескачаха България ,но на 15-ти юли  и 16 -ти  юли магнитните бури не ни пропуснаха


Силна емисии на слънчевата плазма, които се появиха на 12 юли, причиниха геомагнитни смущения на Земята  на  15-ти  и 16 -ти юли . Данните за това изригване се отнася към максималната категория на рентгеново излъчване - клас X.

Според учени от Института по приложна геофизика, магнитни бури могат да се отразят на благосъстоянието на хората. В такива периоди,  се наблюдава увеличение на  броя на обострянията на "сърцето", по-специално,  увеличение и на  колебанията в налягане и сърдечната честота. 

Подобни изригвания в близко бъдеще можем да очакваме много, защото провокативните петна по Слънцето са в "подготовка",  чакат да се отворят и са натрупали много енергия. Те се изливат в мощни емисиите на плазмата.

Учените казват, че магнитните бури са много по-опасно за техниката, отколкото за хората. Те заплашват със срив електронно оборудване на орбиталните космически кораби, също на радиостанциите. Но лекарите съветват при първите предупредителни знаци, за се отидеде на лекар.Кометата 96P/Machholz ще бъде видим в SOHO coronagraphs, до ​​17 юли. Battams вярва, че кометата ще достигне максимална яркост от 2-ри величина. "Но кой знае," казва той, "Комета Machholz може да направи нещо изцяло и напълно неочаквано, като част от   Machholzlets" В едно есе, публикувани в сайт, Карл Battams(Военно морска изследователска лаборатория) обясни защо кометата е толкова завладяваща. Много Изследователи са на мнение, че 96P/Machholz не е обект в нашата Слънчева система, някои химически доказателства сочат, че тя идва от друга звезда. Освен това , 96P/Machholz очевидно  динамично свързана (т.е. принадлежи на орбитата на кометата), с различни обекти от  Слънчевата система, включително с астероида 2003 EH1 и Quadrantid, Южна Delta Aquariid, и през деня Arietid потока на метеорити Всички тези неща -. астероиди, комети, метеорити - могат да са фрагменти от едно "чуждо" тяло, която се разпаднало преди  хиляди години
  Наблюдателите в Северна Америка  продължават да наблюдават "Северното сияние"  в нощта на 15 и 16 часа местно време. Сияния могат да се видят из цяла Канада и на юг. "Аврора" трябва да се вижда също в южната част на Нова Зеландия, Тасмания и Разбира се, в Антарктика.Голямо изригване стана на Слънцето на 12 юли. Последиците от това събитие засегнаха магнитосферата на Земята и на 15 и 16 имаше geoмагнитни бури"G2".

Няма коментари:

Публикуване на коментар