22.07.2012 г.

НОВИНИ за СУША

 • Съединените Щати се намират в най-лошата суша от 1965 година насам, по информация на NOAA за BBC.В понеделник стана известно, че в края на юни 55% от континента е изпаднал в екстремна суша. Царевицата и соевите насаждения са били засегнати, подадени са сигнали и за няколко горски пожара.Високите температури, достигнати през юни, когато е поставен и един от горещите рекорди, до голяма степен са подпомогнали разпространението на сушата.В доклада от Института по Океаника са заявили, че 30% от културите са в много по-лошо състояние от предните седмици, както и че за последните 18 години не се е случвало подобно нещо17.07.2012 24chasa.bg
 • Пожари, скакалци и суша връхлитат различни региони на Русия според руски издания, цитирани от Би Би Си. Горските пожари отново набират сили в страната - извънредна ситуация е обявена в 4 от общо 83 субекта на федерацията и 30 района от различни региони, посочва "Комерсант". В Челябинска област на Урал и Нижегородска край Волга пламъците, обхванали местни гори, застрашават вече някои градове, има изгорели жилищни сгради, евакуирани са и няколко детски лагера.  Вестникът напомня тазгодишни големи инциденти, предизвикани от горски пожари в Сибир - в Амурска област изгоряха 65 къщи, при гасене на пожари в Южен Сибир загинаха 9 спасители парашутисти, през юни се запали голям резерват в Красноярския край. Броят на пожарите нараства, предупреждава "Комерсант", цитиран от БТА.Изданието припомня, че правителството в Москва засили вниманието към пожарната обстановка в страната след лятото на 2010 г., когато поради аномални жеги в европейската част на Русия изгоряха 1200 сгради в 22 региона и 53-ма загинаха. Тази година пожарната обстановка се развива "по лошия сценарий", заявява пред "Комерсант" Григорий Куксин, шеф на програмата за борба с пожарите към руския клон на "Грийнпийс". През двете последни години за цял сезон в Русия изгаряха по 1-1,2 милиона хектара гори, а тази година според наши оценки вече са унищожени 9 милиона хектара. При това властите силно занижават опожарените площи, тъй че е много трудно да преценяваме щетите, добавя той. Според Куксин в Сибир и Далечния изток пожарите вече са толкова силни, че пожарникарите не биха могли да ги угасят. " Огънят може да бъде загасен само с дъжд, а техниката може да защити от огън само градовете", казва той. Ако времето в Русия остане все тъй горещо, "Грийнпийс" ще очаква сериозни проблеми в редица южни области, "където по цяло лято цари суша", допълва експертът.От суша са пострадали вече посевите в някои райони на Поволжието, пише "Ведомости". В редица райони от Саратовска област е обявена извънредна ситуация поради жегите, други области очакват спад в зърнената реколта, а Оренбургска област въведе извънредна ситуация, тъй като посевите бяха връхлетени от скакалци и други паразити, посочва вестникът.20.07.2012 dariknews.bg
 • Заради сушата цената на царевицата в САЩ вече се е покачила с над 50% за пет седмици.Пострадалата реколта и бързо растящите цени засилват опасенията от нова хранителна криза. Според експертите отражението от сушата ще бъде усетено в цените на храните по цял свят през 2013 г.Очаква се кризата с цените на храните да бъде подобна на тази през 2007-2008 г., която се разрази точно преди глобалната финансова и икономическа криза.Тогава поскъпването на храните доведе до обществени катаклизми както в бедните, така и в богатите държави по света.В голяма част от страната, най-вече в Средния запад, царевицата и соята се отглеждат на годишен ротационен принцип.По-високите цени вероятно няма да засегнат потребителите до края на годината и влиянието ще бъде минимално, защото до фермерите достигат едва 14 цента от всеки долар в търговската мрежа.Поскъпването на царевицата и соята вероятно първо ще бъде усетено при цените на говеждото заради по-високите стойности на фуража и по-слабата паша, коментират специалисти.Според Организацията за храна и земеделие на ООН ситуацията е сериозна, но все още не може да бъде наречена "криза".Засега не виждаме проблеми с добива и доставките на ориз по света, което е много важно за хранителната сигурност на милиони хора по света, заяви пред Ройтерс представител на организацията.Ръстът в цените на зърнените култури в комбинация със силния долар и икономическото забавяне в много западни държави може да доведе до удар по икономиките на развиващите се страни, много от които внасят зърно и изнасят други стоки, предипреждават от ООН  17.07.2012.vesti.bg
 • Невиждана от над един век суша опустошава Северна и Южна Корея, съобщава АП като се позовава на съобщения на метеорологичните служби в Пхенян и Сеул.
  Две-трети от 24-милионното население на Северна Корея изпитва хроничен недостиг на храна, а продължителната суша утежнява проблема, алармира ООН, която по-рано този месец поиска от дарители 198 млн. долара хуманитарна помощ за страната.
  Дори и в житниците на Северна Корея изсъхват хиляди хектари реколта въпреки добрите напоителни системи, съобщават местните власти. Резервоарите също пресъхват.
  Войници, противопожарни коли, танкери и дори добитък са изпратени, за да помогнат с транспортирането на вода и напояването на полетата.
  Във вторник севернокорейските медии съобщиха за рекордно високи температури в Пхенян и други югоизточни градове.
  Подобно е положението и в Южна Корея, където след два месеца без почти никакви валежи в някои региони има опасност за реколтата, драстичен спад в нивото на водата в напоителните резервоари и поскъпване на фермерските продукти, съобщават местните власти.
  Почти 28 000 южнокорейски войници и цивилни са мобилизирани, за да помогнат с напояването на оризищата и полетата, а повече от 13 000 водни помпи са доставени в районите, опустошени от бедствието, предават от Министерството на храните, селското стопанство, горите и риболова.
  Самият премиер на Южна Корея Ким Хуанг-сик се включи в програмата за извънредно напояване на нивите по време на визита в град на юг от Сеул по-рано днес. Проблем са и измиращите риби във водните източници. Сушата доведе и до смъртта на много застрашени видове в страната.
  Прогнозата в Южна Корея обещава дъжд през уикенда. Властите посочват като причина за бедствието високото атмосферно налягане над Корейския полуостров. 26.6.2012  btvnews.bg
 • За още по новини вижте етикета "Суша" в "Земля.Хроники жизни" и в етикета" Суша" в блога
 • Невиждана от 9 века суша мори Източното Средиземноморие
 • Площта на сушата на Земята за последните 30 години се е увеличила с 58 хил. кв. км, свидетелстват разчетите на института Deltares, предава Интерфакс.
 • Най-голям пример за пресушаване стана Аралско море – някога четвърто по големина езеро в света. От 60-те години то стремително намалява своя размер, заради отклоняването на водата от вливащите се в него реки. Сега Аралско море се е разпаднало на две езера и практически пресъхва

Няма коментари:

Публикуване на коментар