7.08.2012 г.

Свръхзвуков скок изпод космоса

 Сутринта от 15 март, 2012 г. Феликс Баумгартнер се приземи със своя парашут в пустинята на Ню Мексико близо 30 мили от Розуел, облечен в скафандър, Той безопасно завърши пътуванетои от ръба на космоса. Само 1 час и 40 минути по-рано Феликс се вдигна от Розуел на борда на космическата капсула, закачена  към 165 фута висок балон с хелий, който го изведе до 71,615.2 фута / 21,828.3 метра надморска височина.
 На 25-ти юли австриеца Феликс Баумгартнер  направи втория си скок от стратосферата (с височина от 29,450 метра).Скороста на свободно падане е достигнала 864 километра в час. През август парашутист   планира  да скочи от височина от повече от 31 км , да преодолее  звуковата бариера при свободното падане  и да счупи световен рекорд за скорост.Специална капсула ще защитава Феликс по време на изкачването му.В потенциална резервна ситуация има кибернетичен парашут.
Прогнозата за времето е важен аспект за Red Bulll Stratus мисията Red Bull Stratos  е научна мисия за скокоове от 120 000 фута от стратосферен балон.

Около скоростта на звука (340 метра в секунда) и при преминаването й се получава промяна на налягането, температурата, плътността и други параметри на въздуха и се вижда  ефект-нещо като облак или оптическо изкривяване (зависи от влажността на въздуха). На следващото видео може да видите визуалните ефекти които се получават когато се минава Накрая за настроение вижте едно красиво видео с парашутни скокове над Дубай.

Няма коментари:

Публикуване на коментар