31.08.2014 г.

Човекопеперуда - Mothman

 Много житни рисунки са се появявали и се появяват  по полята в цял свят, но най вече в полята на Англия. Чела съм какви ли не тълкования и теории за тях, но в крайна сметка няма никой човек на Земята да каже със сигурност  какво точно искат да ни кажат съществата направили тези житни рисунки. ...И се сетих  за един филм с участието на Ричард Гиър-" The Mothman Prophecies "(2002).Този филм е от типа психологически трилър и разказва за странни явления и появата на мъже с крила като нощна пеперуда или молец.
Създаден по действителен случай, разтърсващ, спиращ дъха трилър. Разследвайки загадъчните обстоятелства около смъртта на съпругата си, Джон Клайн (Ричард Гиър) се натъква на тайната за страховито същество, вещаещо смърт на всеки, който го види. Джон открива връзка между свръхестественото създание и градче в западна Вирджиния, където хората са в плен на парализиращ страх. Те са преследвани от странни видения, злокобни предчувствия и усещането, че нещо ги наблюдава. С напредването на действието, наяве излиза феномен толкова наелектризиращ и тревожен, че дълго време няма да намерите покой.

Филмът ми е направил впечатление и най вече си спомням момента в който Джон Клайн (Ричард Гиър)отива при един човек Ал.Лийк , който изследвал години наред това явлениеЕто и част от техния разговор:

Дж: Трябва да знам какво е това.Кажете ми.
Л: Къде ги виждат?
Дж: Пой Плезант, Западна Вирджиния.Можете да ми помогнете?
Л: Последвайте ме.Нощната пеперуда. В древните култури, тази пеперуда символизира парапсихичното или представлява формата на безсмъртна душа, затворена в адско измерение. Човека пеперуда. Така го наричат украинците, грубо преведено.Видели с аго над 100 пъти в Чернобил преди да гръмне централата. В Галвестън през 1969, точно преди урагана.Там са го видяли. Но да видиш,не означава да повяваш. Няма нито едно доказателство, че тези създания съществуват материално.
Дж : Значи не съществуват?
Л: Около нас има много неща, които ние не виждаме. Електричеството, микровълните, инфрачервените вълни. Създанията са тук от край време. Срещат се и на скалните рисунки. Те са нещо нормално за тази планета. Но не са присъщи за общоприетата представа за реалност.
Дж: Какво представляват тогава?
Л: Искаш да ти обясня нещо, което не може да бъде обяснено рационално. Преди случката се натрупва енергия.  Косата ти се изправя преди гръм.
Дж: Каза "Преди случката" Те ли предизвикват нещастията?
Л: Защо им е да го правят?
Дж: Добре, тогава.... искат д аме да ме предупредят ?
Л: Мотивите им не са човешки.
Дж: Тогава какво искат?
Л: Нямам представа.Но всъщност ти искаш да знаеш защо са избрали теб?
Дж: Да.
Л: Ти си ги забелязал, а те са забелязали това.Повечето хора не могат да ги видят,без да са  преживели някаква... травма. Какво ти се случи, г-н Клайн?
Дж: Миналата седмица един приятел е  говорил с такова създание. То знаело всичко. Като Господ.
Л: И предсказанията са се сбъднали?
Дж:  Да.Името му е Ингрид Колд.

Л: Това зависи от възприятията. Всеки ги вижда различно. Глас, свелина, човек, чудовище... Ако приятелят ти смята ,че говори  с Бог, е много далеч от истината.
Дж: Тогава как би обяснил,че то знаеше всичко?
Л: Виж това./посочва чистач на прозорци на небостъргач/ Ако се беше случила катастрофа,на 10 пресечки от тук, онзи чистач на прозорци най-вероятно би я видял.Това не значи, че той е Бог или че е по-умен от нас,но от там където стои може да вижда малко по-надалеч по пътя.Мисля, че може да приемем,че тези същества са по-напреднали от нас.
Дж: Защо тогава просто не се покажати не ни кажат това което искат да знаем?
Л: Ти си доста по-напредналот една хлебарка.Опитвал ли си се да се обясняваш на някоя хлебарка?

Точно тия последни изречения съм запомнила и ще ги помня и когато някой ме попита,  защо нещо  се е случило и няма обяснение за него, аз му казвам това хлебарките или за ефекта на доминото (всяко  случило се нещо променя нещо друго и така нататък- като домино което събаря следващото).... с една дума ние човеците не можем да разберем защо се случват разни неща или не искаме да ги приемем.


  Този филм е създаден по действителен случай ..... по едноименната книга на парапсихолога и изследовател на анормални явления Джон Кийл, издадена през 1975г.
Филмът претендира да се основава на действителни събития, настъпили между ноември 1966 г. и декември 1967 г. в Пойнт Плезънт, Западна Вирджиния .
На 7-ми август 2009 г. близо до град Goes в Южна Холандия, се появи най-голямото житно образувание –  картина с размери 530 на 450 метра, една гигантска човекопеперуда.


Застанал над 12 метра височина в Западна Верджиния, Пойнт Плезънт, стои един гигант от неръждаема стомана, известен като Mothman. Тази статуя е открита през  2003 г. в Gunn Park , който  са преименували на  Mothman Park.Point Pleasant, WV
Кой е Джон Кийл? вижте в следващата публикация..

Няма коментари:

Публикуване на коментар