8.02.2015 г.

Мозък и зрение

Мозъкът и зрението са две различни неща. Темата е много обширна , защото  има хора които са с повредено зрение и пак виждат .
Ние не виждаме с очите си - те са само датчици или иначе казано рецептори които изпращат  сигнал до мозъка - Светлинните снопи (фотони), които пътуват от предмета до окото, преминават през лещата, намираща се в предната част на зрителния орган, там се пречупват и падат в обърнат вид върху ретината, намираща се в задната му част. След известен брой химични операции, извършени от пръчиците и конусите на ретината, образът се превръща в електрически импулс, който се изпраща посредством връзки на нервната система, в задната част на мозъка.Мозъкът превръща този поток в смислен триизмерен образ. В действителност физиологията на зрението е изключително необикновен процес. Светлинните лъчи се превръщат в електрически сигнали, които ни разкриват един цветен, триизмерен свят.
Тоест образите, които виждаме, са „двойниците “ на предмети, разположени в мозъка, не обратното. И това какво виждаме зависи от подаваните сигнали от рецепторите към мозъка.
Някои животни например виждат различно от нас благодарение на различни от човешките рецептори - ето едно интересно направено филмче което сравнява как вижда човека и как виждат кучетата, котките, птиците,мухите, змиите,акулите, рибите, плъховете.
Илюзията силуета или въртяща се  дамска фигурата (въртяща се по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка)  - създадена от от Nobuyuki Kayahara , уеб дизайнер, Хирошима, Япония.
Какво да виждате ? Силует на въртящо се момиче
 Дали тя се върти по часовниковата стрелка или обратно?


След като сте решили по какъв начин се върти силуета психически го накарайте да се върти в обратна посока. Трудно е , но е възможно :)
Тук може да видите оригиналната фигура( по- красива несъмнено)

Нашият мозък се опитва да реконструира третото измерение (пространство) от плосък образ в очите ни, като добави информация, която обикновено е реалистичен, но не и наистина там.


Тези картинки създават илюзията на движение

Ако ви е интересно да видите още картинки които предизвикват илюзия посетете англиската версия на сайта  Илюзиите на Акиоши - "Akiyoshi's illusion pages" и японската му версия-psy.ritsumei.ac.jp/~akitaoka

Препоръчвам Ви  да видите и една много добра страница с илюзорни картинки и обяснения от специалист - Оптични илюзии и зрителни усещания една страница на проф.д-р Michael Bach от катедрата по офталмология на Университетска болница във Фрайбург
 И още един интересен сайт за илюзии - .anopticalillusion.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар