28.04.2016 г.

Вероятност за големи земетресения и в България

 Следя всеки ден какви земетресения стават по Света. Има периоди, когатo сеизмичната активност се повишава и има земетресения с магнитуд от порядъка на  6-7 по скалата на Рихтер. Не съм сеизмолог, но това ми прави впечатление и реших да проверя за прословутата 1928г, за която съм чувала от баба ми, която живееше в Старозагорско и която ми е разказвала , че тогава в земята са се появили големи дълбоки пукнатини.
И ето какво открих:
Прави впечатление ,че в България ,Старозагорско при тъй нареченото Чирпанско земетресение има доста жертви въпреки че земетресението е било с магнитуд 6.6/ не е отнай-силните/. След това земетресение са се образували единствените в България кални вулкани.
На върха на всяка кална могила има малък кратер или пукнатина, от която клокочи и се разлива рядка, лепкава, сива кал. Изригването на калта става еднократно или периодично. Освен кал земните недра изхвърлят газове, вода, парчета скали.
За изригването на кален вулкан са необходими две главни условия. Първото е в областта да съществуват стари разломи,  пукнатини или гънки. Второто условие е в участъка, някъде в дълбочина, да е налице неуравновесено налягане, което може да бъде предизвикано от газ или вода или едното и другото едновременно.
През последните години калните вулкани в Старозагорско не са се активизирали и повече приличат на пепелища, където е имало пожар наскоро.

Най-широко разпространение калните вулкани имат в области, богати на нефтени залежи, въглища или сол. Днес дори те се смятат за типични за такива области, макар че съществуват и много нефтоносни области, където не се срещат кални вулкани.Тука вмъквам една скоба- радиестезистът Иван Милев твърди ,че под България има много нефт и газ.
Минали са 87 години от Чирпанското земетресение и сега отново започват да се активират много от тогавашните центрове. Според мен има вероятност да се активира и сеизмичната актовност в Маришката долина.

 Сега вижте къде  е имало силни земетресение през 1904г , когато в Крупнишкият разлом в Симитлийската котловина е станало и най-силното земетресение у нас с магнитуд от 7,8 по Рихтер.
Няма коментари:

Публикуване на коментар