12.11.2017 г.

С какъвто се събереш такъв ставаш

 Поговорките са народната мъдрост - както и в случая поговорката " С какъвто се събереш , такъв ставаш" се оказва , че е вярна !

Най важното решение в живота ви е директно свързано с вашето обкръжение, заявява ученият  Моран Серф, невролог в Северозападния университет, който се занимава с вземането на решения в продължение на повече от десетилетие. Най-сигурният начин да се увеличи щастието няма нищо общо с преживяванията, материалните стоки или личната философия.
Важно е с кого решавате да прекарате известно време. Но "не е просто съвет да изберете внимателно вашите приятели", каза Серф пред Business Insider.
Има две предпоставки, които карат Серф да вярва, че личната компания е най-важният фактор за дългосрочно удовлетворение.
  • Първата е, че вземането на решения е уморително. Голяма част от изследванията установиха, че хората имат ограничено количество умствена енергия, за да се посветят на избора. Избирайки дрехите си, къде да ядем, какво да ядем, когато стигнем до там, каква музика да слушаме и какво да правим през свободното си време, всичко това иска нашите мозъци да упражняват тази енергия ежедневно ,(Cерф всъщност е направил лична политика винаги да избира втория елемент от менюто в списъка със специални оферти, когато е излязъл да яде, само поради тази причина.)
  • Втората предпоставка е, че хората фалшиво вярват, че са в пълен контрол над тяхното щастие, като  вземат тези решения. Те мислят, че щастието може да се достигне с помощта на правилни решения.
Серф отхвърля тази идея. Истината е, че вземането на решения е изпълнено с предразсъдъци, които замъгляват преценката ни. Хората погрешно помнят лошите преживявания като добри и обратно; те оставят емоциите им да превърнат рационалния избор в ирационален; и използват социални знаци, дори подсъзнателно, за да направят избор, който иначе биха избегнали..

Но, както Серф разказва на учениците си, последният фактор може да бъде използван за добро.

Изследванията му са установили, че когато двама души, които прекарват времето си заедно, ако са във всяка друга компания, мозъчните им вълни ще започнат да изглеждат почти идентични. Едно проучване на кинолюбителите, например, намерило най-привлекателните трейлъри, които произвеждат подобни модели в човешкия мозък.

"Колкото повече изследваме ангажимента, толкова повече виждаме, че просто да сте близо до определени хора, всъщност подрежда мозъка ви с тях", основавайки се на техните маниери, миризмата на помещението, нивото на шума и много други фактори, каза Серф. 
"Това означава, че хората, с които се разхождате, действително оказват влияние върху ангажираността ви с реалността, надхвърляйки това, което можете да обясните. И един от ефектите е, че станете същите."И очевидно в поведението на хората също.
Депресираните понижават настроенията на хората; бързо говорещите предизвикват темпото на разговор, за да вдигне; комедиантите карат хората да се чувстват леки или забавни.

От тези две условия, заключението на Серф е, че ако хората искат да увеличат щастието и да сведат до минимум стреса,  трябва да изградят живот, който изисква по-малко решения, като се заобикалят с хора, които въплъщават предпочитаните от тях черти. С течение на времето те естествено ще избират тези желани нагласи и поведения. Същевременно те могат да избегнат менталното таксуване на решения на ниско ниво, които прахосват енергията, необходима за вземането на решения с по-високи ниво.

Следвайки политиката на ресторанта на Серф, той каза, че обича да избягва да избора на ресторант. Вместо това той предпочита да вземе едно решение - с кого да яде - и да вземе някой, на когото се доверява. Шансовете са, че човекът ще избере място, на което Серф се радва, което означава, че втората специална опция е по-вероятно да го остави да се чувства удовлетворен.

С други думи, той избягва да взема две по-малки решения, като прави по-голямо.

Същото може да се приложи и за хора, които искат да  се упражняват повече, да гледат по-малко телевизия, да възприемат музикален инструмент или да станат по-общителни. Във всички случаи, каза Серф, най-важното решение е с кого да се събереш.
Аз бих добавила,че  също е важно хората, които допускате около вас да ви обичат , защото хората които не ви обичат, ви разболяват !Няма коментари:

Публикуване на коментар