11.01.2021 г.

Дупки и пара

 Рано сутринта на 8 януари 2021 г. на паркинга на клиника в Неаполсе е отворила голяма дупка. Дълбочината на образуваната кухина е около 20 метра, общата площ на дупката е около 2000 квадратни метра.

На място не са открити жертви; пожарникарите казват, че погълнатият участък „е засегнал площ от около 500 квадратни метра“ и е погълнал няколко автомобила, паркирани в близост до болницата.

От видеото се вижда ,че от дупката излиза пара. Неапол е в самия център на вулканичната система, известна като Флегреевите полета.

Напоследък в интернет и медиите се появяват чести съобщения, че супервулканът се възражда на територията на Флегрейските полета. Във вестниците често може да се намерят такива заглавия: „В Неапол, във Флегрейските полета, скоро ще се случи вулканично изригване!“ Наистина ли е?

За съжаление вулканолозите потвърждават подобни съобщения. Тяхното мнение се основава предимно на факта, че вулканът започва да показва признаци на активност, температурата на вулкана непрекъснато се повишава и това може да означава, според експертите, че магмата скоро ще достигне нивото на земята.

Според учените степента на опасност непрекъснато се увеличава, ако възникне изригване, това ще има ужасни последици, предимно за гъсто населен град, както и за цяла Европа. 

 

На 3 януари 2021г  жители на Тел Авив забелязаха, че пред домоте им тротоара се руши и загрява и излиза пара. Тестовете показаха ,че парата достига до  60 ° C е на водна основа. Хората са се страхували защото в района имало елетропровод и помолили работник да изкопае земята с лопата за да видят от къде идва парата. Градските власти заявиха, че „ще продължат да следят температурата на земята, която се очаква да се охлади за дълго време, и ще продължат да разследват причините за необичайното събитие“.Израелската електрическа корпорация не е открила връзка между топлоенергията и енергията в района.Геоложката служба на Израел потвърди покачването на температурата след тестване на нивата на температурата на земята и водата, но заяви, че все още не е намерило обяснение.

Израел е разположен  на Синайската микроплоча, която според геолозите  е подраздел на гигантската мубийска плоча. Местни напрежения в кората се причиняват от тектонските плочи около синайската микроплоча, които се изтеглят в различни посоки, всяка с различна скорост.

Геоложката служба на Израел (GSI) разработва система, наречена Tru'a, базирана на сензори, разположени по разлома на Мъртво море и разлома Кармел. Tru'a е проектиран да предава сигнали в секундата, когато започне да се случва голямо земетресение. Не трябва да предсказва земетресения толкова, колкото да дава шанс на хората да се подслонят. 

Статистиката, казва той, показва, че средно Израел преживява силно земетресение на всеки 80 до 100 години, от юг на север.  В Израел се очаква голямо земетресение.

Големи дупки в земята са се образували в района на Петриня, Хърватия, след разрушителния трус, който удари страната малко преди края на 2020 г. Най-голямата се намира в село Меченчани, съобщават местни медии.Широка е близо 20 метра, а дълбочината ѝ е около 5 метра. Тя продължава да се разширява заради вторичните трусове. Местоположението ѝ е в местна нива и към момента е оградена, докато се вземе решение за санирането ѝ след провеждане на геоложки проучвания.Нещо се активира под Земята в скоро време може да станат големи земетресения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар