13.04.2011 г.

Ядрени централи в Света ( Nuclear power plants in the World )

 Знете ли колко ядрени централи има в света? И аз не знам точната цифра ,но попаднах на карта , на която  ядрените централи са изобразени с  червени точки - ето :


Атомните електроцентрали в света
Карта на  Атомните Електроцентрали в Света

Не знаех , че толкова много атомни централи има  Направо си е страшничко, само като си помисля, какво може да стане ако има по-голямо природно бедствие - и да има спасили се  хора , няма никой да оцелее заради тия централи. Май тоя пример с Чернобил и Фукушима ни е като поредното предупредително показно, за да се осъзнаят хората какво правят. Ама едва ли ще ги затворят тия атомни централи. Парите  все още са над всичко и те са оня Антихрист който ни превзема и управлява.
На 12.03.2011г Агенция Франс прес публикува справка за най-тежките катастрофи при ядрени централи в света за последните 30 години
26 април 1986 г., СССР - Четвърти реактор на съветската ядрена централа в Чернобил(Украйна) избухва по време на тест за безопасност, предизвиквайки най-голямата катастрофа в цивилната ядрена енергетика с над 25 хил. жертви по неофициални оценки.
Отделеното количество радиация е равностойно на над 200 ядрени бомби с мощността на тази, поразила Хирошима. Облъчени са три четвърти от Европа. Катастрофата е класирана на най-високата седма степен по Международната скала на ядрените събития (МСЯС).  Чернобил е най замърсеното място в света.(vesti.bg)


28 март 1979 г., САЩ - В Три Майл Айлънд, щата Пенсилвания, поредица от човешки грешки и материални неизправности попречват на охлаждането на ядрен реактор, чието ядро започва да се топи. 
Отделените радиоактивни отпадъци предизвикват сериозно облъчване в инсталацията, без да засегнат населението или околната среда. 140 хил. души са временно евакуирани. Катастрофата е класирана в пета степен по МСЯС. 
30 септември 1999 г., Япония - Катастрофа в експериментален завод за преработка на използвано ядрено гориво в Токаимура (североизточно от Токио), предизвикана от човешка грешка довежда до смъртта на двама техници.
Над 600 души - работници в завода и местни жители - са радиационно облъчени, а около 320 000 са евакуирани. Катастрофата е класирана в четвърта степен по МСЯС, но като последици се определя като най-тежката след тази в Чернобил.    
9 август 2004 г., Япония - В АЕЦ "Михама" (централна Япония) нерадиоактивна пара се отделя от спукана канализация, която вероятно е била засегната от тежка корозия. Петима служители умират от изгаряния.
 август 1979 г., САЩ - Изтичане на уран в таен ядрен обект близо до Ъруин, щата Тенеси, облъчва радиоактивно около хиляда души.

януари-март 1981 г., Япония - Четири изтичания на радиация в АЕЦ "Цуруга" (централна Япония). Облъчени са 278 души.

април 1993 г., Русия - Експлозия в завод за преработка на използвано ядрено гориво в Томск-7, таен град в западен Сибир. Образува се радиоактивен облак и се изхвърлят радиоактивни частици. Броят на жертвите не е известен.

11 март 1997 г., Япония - Работата на АЕЦ "Токаимура" е частично спряна след пожар и експлозия, при които са облъчени 37 души.
Само Япония колко много Ядрени централи има и ето последствията са налице:
На 11.03.2011 ,след   земетресение с магнитур  8,9 по Рихтер в Япония и последвалото го Цунами, Пожар е избухнал в АЕЦ "Онагава" в префектура Мияги.Североизточното крайбрежие на Япония беше ударено от земетресение с магнитуд 8,9 - най-мощното в страната от 140 години насам, последвано от огромни океански вълни до 10 метра. Жертвите на земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и 10-метровото цунами от петък в Североизточна Япония може да се окажат и около 30 000.
 08.04.2011- Нова ядрена тревога Радиоактивна вода изтича от резервоарите на два от реакторите на АЕЦ „Онагава” в Япония. Това съобщи телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на компанията оператор на централата „Токио електрик пауър”. Радиоактивната вода изтича от повредените първи и втори реактор на АЕЦ-а.  От японската компания съобщават, че до момента не е регистрирано повишаване на нивото на радиация в района около атомната електроцентрала.АЕЦ „Онагава” се намира в префектура Мияги, където милиони домакинства останаха без електричество след ново силно земетресение.Вечерта на 7 април от Япония отново започнаха да постъпват тревожни новини. Геоложката служба на САЩ регистрира земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер. Бе обявена опасност от цунами, която по-късно беше отменена.В същото време в няколко японски АЕЦ възникнаха проблеми, които първоначално бяха сходни със ситуацията във „Фукушима-1”, пише „Независимая газета”.Епицентърът този път бе по-близо до японското крайбрежие, отколкото при разрушителния катаклизъм. След новото земетресение източното крайбрежие на Япония отново остана без светлина. Електричеството бе спряно в градовете Сендай и Ямагата.В Сендай имаше повредени газопроводи, вследствие на което възникнаха пожари. В Ямагата избухна пожар на летището. (asia.actualno.com)
 Повече от една от десет ядрени централи в света са застрашени от цунами или силно земетресение, подобни на бедствието, което сполетя Япония в началото на март, съобщи в. “Индипендънт”.Това показва последното проучване на компанията Maplecroft.Причината е, че централите са построени на неподходящи места. Най-малко 76 действащи ядрени електроцентрали в Япония, Тайван, Китай, Южна Корея, Индия, Пакистан и САЩ се намират в крайбрежни зони, които са крайно уязвими при цунами. (klassa.bg).
За съжаление  решенията  ги вземат хора, които уж сме избрали да ни управляват. Но Власта и Парите променят хората- те им стават подваластни. В живота си  имам много нагледни примери за това. Не искам да се впускам в разсъждения и изводи които и вие самите може да си направите.   След Японския катаклизъм ,хората по света се активираха:  Последваха много  протести по света  против ядрените централи (youtube.com)


1 коментар:

  1. Тази карта не е точна. Италия няма АЕЦ вече 26 год. Има "само" хранилища.

    ОтговорИзтриване