2.06.2011 г.

За Земетресенията

Земетресението е нещо страшно.Изживявала съм земетресения в България преди 33 години.  На 4 ти март 1977г за първи път усетих какво е земетресение на живо. Бях в София студентка и се разхождаме с приятели, когато земята се залюля яко -само че аз  не знаех какво е земетресение и си помислих ,че ми се вие свят и ми става лошо.   Минавахме покрай Цирка - а там бяха наизлезли хората и  имаше страхотна паника-някой търсеше детето си,някои плачеха-попитахме ги какво става -а те казаха- "Имаше земетресение" И тогава имаше по някои улици паднали керемиди и тухли. Това беше земетресението на 4-ти март 1977г с епицентър Вранча,когато са загинали 250 човека в Свищов. Моят баща беше пратен в група да помага  за разчистване след земетресението в Свищов. Разказваше ми, че гледката е била ужасна. Най-много смъртни случаи е имало по стълбищата- майки които са взели децата си и са хукнали надолу да бягат, възрастни хора - изобщо ужасна картина е било.
Сега вече само при думата земетресение започвам да треперя и ме обхваща паника. Понякога съм си мислила , как е най-правилно да реагирам  при земетресение. Ама то става така изведнъж ,че ми се струва, че нямам  време за обмислена реакция  Ето и някои препоръки  според специалистите:
 Какво да правим при земетресение? 

 Не се паникьосвайте и не хуквайте да бягате напосоки В никакъв случай не тръгвайте да бягате по стълбите или с асансьора. Това може да е смъртоносно
 
 -
Не трябва да напускате жилището, училището и изобщо сградата, в която се намирате, освен ако бихте могли да излезете на открито за около 10 секунди
 - Заемете най-безопасното място в сградата - под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло
 - След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите
 - Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи
 - Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте
 - В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.
 След затихването на земетресението напуснете по най-бързия начин сградата, като преди това изключете тока, газта и водата и ако имате някакъв приготвен багаж  го вземете. Слезте по стълбите,а не с асансьора.
Редовно следя на страницата на Европейски Сеизмологичен Център  Не е за вярване ама наистина стават много земетресения ежедневно . И само в Средиземноморието са поне над 50 на ден - но слава Богу са много но не са силни  . И все пак земетресението с магнитит 5 , с епицентър Западна Турция през май 2011г, се усети в Пловдив доста силно. Да ни пази Бог от силни земетресения ! Истина е, че напоследък се увеличи броя на земетресенията  и  за съжаление и ужас  някои държави като Япония пострадаха много.  На  страницата на Европейски Сеизмологичен Център  и  Globalincidentmap.com можете да видите актуална информация- те реагират веднага и подават информацията - къде и с каква сила е земетресението. За жалост не могат да предвиждат къде ще бъде ново земетресение или дали ще има нов трус някъде, където е  имало и с каква сила ще е.
.В днешно време са известни около 70 вида животни, които имат способността да усещат предстоящи земетресения и вулканични катаклизми, и които ние поради това с право наричаме „живи сеизмографи”. Най-чувствителни вътрешни "барометри" за природните катаклизми имат мишките.Те улавят опасността 15 дни преди тя да се случи. Със сеизмологична чувствителност са надарени някои кучета, слонове и коне. Змиите и гущерите също „предсказвали" приближаването на опасността. А реакцията на рибите можела да се наблюдава час преди заплахата - те се събирали на ята, притискали се една към друга и се обръщали с глава към епицентъра на земетресението. А когато се очаквало много силен трус, буквално „излитали" от аквариума. Ракът пък имал друга реакция - както си стои в дупката, бавно изпълзявал към входа й, ако очакваното земетресение е около три бала. При четири, излизал вън от „дома си", а при повече от шест започвал да се мята като обезумял.  Според kotkite.com , аномално поведение на котки е било отбелязано от някои жители на Ашхабад (Туркменистан) преди земетресението от 5 октомври 1948 година. 
Знаменито е изригването на вулкана Монт Пеле през 1902 година. В средата на април на 1902 година върхът на вулканичната планина Монт Пеле на остров Мартиник започва силно да дими. И това става след 50-годишен безметежен „сън”. На 23 април над град Сен Пиер пада краткотраен пепелив дъжд, а на 6 май от вулкана изригват десетки хиляди кубически метри разкаляна пепел. На 8 май във вулканичната стена на кратера откъм град Сен Пиер се пропуква отвор. От там се избълва гигантски черен, нажежен облак и с див рев се понася надолу по склона. Само след няколко секунди Сен Пиер изчезва под гигантското покривало. Всички обитатели на града загиват за по-малко от минута. После се оказва, че котките се били разделили със стопаните си навреме, без да дочакат фаталната експлозия на Монт Пеле. Няма съмнение, че причините, принудили котешкото съсловие да си плюе на петите, са били повече от съществени. Само силното чувство на тревога и непреодолимият страх са могли да заставят тези така привързани към местообитанието си животни да преодолеят вродения си ужас от непознатите места и да побягнат от домовете си без да погледнат назад.
Аналогично е било поведението на котките обитавали Вестманнaейяр преди изригването навулкана Хелгафелдля, Исландия, през 1973 година. Едно денонощие преди изригването те вкупом напуснали града. „Ако на вулкана отново му хрумне да „проговори”, нашите котки ще ни предупредят за това навреме” – се шегуват сега жителите на възкръсналия от пепелта град Вестманнaейяр.
А ето и една съвсем неотдавнашна история. Един любител на котки разказва следното:
 „Живея в Иркутск. Той е в сеизмично опасна зона. Преди земетресението през 1998 година моята котка се държа изключително странно. Криеше се под леглото, мяукаше силно, бягаше от всички, като побъркана. Беше я страх... Скоро започнаха трусовете. Беше доста страшничко!”
    Масовата смърт на животни е предвестник на силно земетресение.
"Животните предчувстват всичко, те бягат от земетресенията, както могат“, разказа пред Life News Етирмишли Гурбан Джалал от Академията на науките на Азербайджан.
Десетките китове, излезли на брега, масовата смърт на пчели, милиони мъртви сардини край бреговете на Калифорния – всичко това според учени е свързано с мощните земетресения в Япония и Нова Зеландия. ( Dnes.bg)
    Преди започване на земетресение животните панически бягат. Но котките често остават по домовете.Преди земетресението се появява мощно ултразвуково лъчение, идващо от вътрешността на земята.Човешкото ухо не възприема ултразвука. Но животните го чуват добре. Котката също го чува, но тя не може да бяга с малките си. А като се качи на леглото, тя престава да чува сигналите за бедствие, тъй като пружината ги преобразува в Нискочестотни звуци — инфразвуци.Учените смятат, че именно ултразвукът, който се появява още в началото на земетресението дълго преди да се стигне до разрушителния тласък, поражда и другите известни днес предвестници на тази катастрофа. Променя химичния състав на подземните води, предизвиква светенето на въздуха, дори понякога запалва луминесцентните лампи. Може би тези звукови вълни с много висока честота са способни да стигнат до горните слоеве на атмосферата и да променят установения там ред?(chudesa.net)
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар