9.06.2011 г.

Слънчево изригване на 7 юни (вторник)

Изхвърлената разтопена плазма от короната на небесното светило, в чиито състав влизат протони, електрони и тежки елементи, достигна скорост от пет милиона километра в час.
Пикът на изригването е бил на 7.06.2011г сутринта. Движението на плазмата е доста необичайно
"Никога не съм наблюдавал подобно изпускане на заредени частици - каза астрономът Алекс Йънг от Центъра за космически полети. - Създаде се впечатлението, че някой изхвърли нагоре шепа прах, която отново падна на повърхността на звездата!".
Изхвърлената маса частици е закрила почти половината от видимата повърхност на Слънцето. Йънг и колегите му забелязали и друга уникална особеност на явлението. Изригването освободило огромни обеми относително студен газ.
"Необичайното беше това, че в много части от слънчевото изригване присъстваше и още по-студено вещество с температура под 79 хиляди градуса по Целзий, уточни ученият. Температурата на слънчевата корона обикновено се колебае между 500 хиляди и 6 милиона градуса, а при изригванията може да достигне десетки милиони градуси. Американските учени считат, че последното изригване не носи опасности за Земята.
 "Няма от какво да се безпокоим, каза Йънг. Просто станахме свидетели на едно много зрелищно и красиво явление!".
  Все пак космическият феномен можел да предизвика средна по величина геомагнитна буря на 8 юни към 18.00 часа по Гринуич. Тя ще носи значително количество високоенергийни протони (над 100 MeV), нещо, което не се е случвало от 2006 година насам.Бурята може да предизвика смущения в електропреносната мрежа, при GPS спътниците и да принуди пътническите полети да променят курса си над полярните региони, уточниха учените.  
На страницата на NASA може да видите снимки и филмчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар