15.03.2012 г.

Големият адронен колайдер започва отново работа в търсене на Хигс бозона

Големият адронен колайдер започна да работи отново днес. Учените от ЦЕРН (Европейската организация за ядрени изследвания CERN) смятат, че са на финалната права в търсенето на неуловимия досега Хигс бозон – частицата, която е позволила създаването на маса след Големия взрив. Ускорителят сблъсква елементарни частици и пресъздава условия, близки до тези, съществували по време на Големия взрив.
Разположен е в тунел с дължина на окръжността 27 километра и на дълбочина от 50 до 175 метра под френско-швейцарската граница в близост до Женева. Има 1624 свръхпроводящи магнита, които работят при температура 1,9 K. В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни.
 Ускорителят LHC е предвиден за изследване на сблъсък на високоенергетични протони със сумарна енергия 14 TeV /141012 електронволта, 7 TeV всеки/, а така също и на ядра на оловото с енергия 5,5 GeV /5,5109електронволта/.
 Колайдерът   ще работи от  15 март до ноември 2012 г. След това ще направи дълга техническа пауза от 20 месеца и към края на 2014 ще заработи с енергия, близка до максималната възможна за техниката, от 14 TeV (14*10¹² електронволта).
 Сега колайдерът ще работи с лъч от 4 TeV (общо 8 TeV), което е с 0.5 TeV повече от експериментите, проведени през 2010 г. и 2011 г., съобщиха от ЦЕРН.
 "Виждаме как нещата се подреждат", каза говорителят на ЦЕРН Джеймс Гилис пред "Ройтерс". "Все по-близо сме до намирането на Хигс бозона. Това лято ще е много горещо!".
Търсенето на Хигс бозона, наричан още "Божествената частица", започва през 80-те години на 20 век в първия колайдер на елементарни частици в Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми" (Фермилаб) близо до Чикаго. Най-интензивните експерименти обаче се извършват през последните две години след стартирането на Големия адронен колайдер в ЦЕРН, който е най-големият ускорител на елементарни частици в света.
Учените от "Фермилаб" почти доказаха съществуването на частицата през септември 2011. Вероятността учените да не са открили Хигс бозони и вместо това да са регистрирали статистическа грешка, е 1 на 250. За да бъде доказано съществуването на частицата обаче, вероятността от грешка трябва да бъде сведена до 1 на 740. На това се надяват учените от ЦЕРН и Питър Хигс, който ще навърши 83 години през май/dnevnik.bg/
В скоро време в ЦЕРН Xигс-бозонът, или "Божествената частица", ще бъде открит, каза физикът д-р Борислав Павлов в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа". Това обаче няма да даде отговори на най-големите загадки за сътворението на света, тъй като Xигс-бозонът е само една частица от тази теория.

video


Учени уловиха антиматерия за повече от 16 минути при експеримент в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева. Научният пробив е постигнат с атоми антиводород и е крачка към разгадаването на един от парадоксите в нашия свят. Досега антиматерията съществуваше едва стотни от секундата преди да се унищожи при контакт с материята

video

 При първоначалното пускане на  колайдера имаше протести, страхове ,че може да се създаде непозната частица която да стане причина за гибелта на Земята. Ето едно клипче за това какво може да се случи.Дали ще вземат да я открият тая "Божествена частица" на 21-ви декември 2012 . Според Маите това е краят и започваме отначало. Кой знае какво може да се случи, ако открият тая частица на сътворението и дали няма  да създадат друга Вселена, а нашата да унищожят. Кой знае? Маите явно са знаели нещичко ама не са го казали  явно.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар