29.03.2012 г.

Голата къртица - ключ към дълголетието
Британски учени дешифрираха генома на" голата къртица", която живее повече от останалите гризачи, съобщи Би Би Си. Освен с необичайното си дълголетие, голите къртици са интересни с това, че почти не чувстват болка и благодарение на забавената си обмяна на веществата могат да понасят дефицита на кислород. Освен това се смята, че са устойчиви на редица болести, сред които рак.

Групата учени под ръководството на Жоао Магаляес от университета в Ливърпул, разчела генома на животното, се надява, че той ще помогне да се разкрие тайната на необичайните способности на този вид гризачи.

"Обикновено по-големите животни живеят по-дълго, но голата къртица е изключение от това правило. Тя може да живее до 30 години и повече, което за животни по-малки от мишките е много впечатляващ резултат. Самите мишки живеят само по около 4 години" - казва Магаляес.

Ученият изтъква, че голата къртица не боледува от рак, което е най-интересно от биомедицинска гледна точка. Досега нито една научна група не е откривала къртица да страда от подобно заболяване, а някои изследвания продължават по няколко десетилетия.

Достъпът до резултатите от изследванията на британските учени е свободен и те приканват всички желаещи колеги да ги използват в работата си.

Африканските голи къртици живеят под земята. Те са слепи, без козина и с гигантски стърчащи зъби. Спадат към семейството на африканския земекоп. Срещат се в Кения, Етиопия и Сомалия. За разлика от повечето къртици, които копаят с предните си крайници, голите къртици копаят с предните си зъби.(dnes.bg)
д-р Крис Фоулк представя голата къртица, един от най-странните бозайници в света:
 "Приличат малко на сaблезъба наденица", казва д-р Фоулк, докато влизаме в лабораторията с голи къртици при Куйн Мери, Лондонски Университет. "Нарича се още "пясъчно кутре" и "пустинна къртица", но тук е по-известна като Сaблезъба Наденица." Дузина малки гризачи се мотаят в лабиринт от тръби. На вид са безкосмести, покрити със сбръчкана розова кожа и има миниатюрни черни очички. Но не това привлича вниманието ви, а огромните изпъкнали зъби.

 От пръв поглед е ясно, защо д-р Фоулк ги оприличава на съблезъба наденица. "Действително е едно много, много странно изглеждащо животно" признава учения, който изследва голите къртици през последните 20 години. Тези гризачи, които спадат към семейството на африканския земекоп, се срещат в части на Кения, Етиопия и Сомалия. Живеят в огромни дупки под земята, което отчасти обяснява защо изглеждат така: за разлика от повечето къртици, които копаят с предните си крайници, голите къртици копаят с предните си зъби. "Изключително добре приспособени са за живот под земята" добавя д-р. Фоулк

 РАБОТЯТ КАТО ПЧЕЛИЧКИ:
 Но не само необикновенният им външин вид привлича внимание: поведението им също е изключително чудно. За начало – живеят в огромни групи. Намират се колонии със средно 80-100 индивида, но понякога се разрастват до 300 членна колония. А още по-странна е социалната им структура. Д-р. Фоулк посочва към гола къртица, която е видимо поне два пъти по-голяма от другите и определено раздава заповеди на по-дребните от нея... "Това е Кралицата" споделя доктора. "Дори в тези огромни колонии, само една женска се плоди. И се чифтосва само с двама или трима мъжки. А всички останали в колонията, независимо от пола им, са с подтисната репродукция и никога не се размножават." Но, за сметка на това, тези които не са заети със секс, вършат много работа. "По-дребните най-често дайстват като работници, извършват поддръжката на колонията", обяснява доктора "По-едрите заемат защитни функции, като отблъскват хищниците, най често - змии.
 Ако тази организация на обществото ви звучи позната, то е така, защото тя е често срещана. Но не при бозайниците. Фоулк обяснява: "Те се държат като млекопитаещият еквивалент на социално насекомо -имат много, много сходства с пчели, мравки, оси и термити. Като добавим и факта, че сaблезъбата наденица живее неприлично дълго за един малък гризач – над 30 години, както и наблюденията, че е устойчива на рак, лесно разбираме защо учените така се интересуват от нея.
 "Много аспекти на тяхната физиология са екстремни", споделя доктора. С колегите си от Претория и Лондонския Кингс Колидж, се опитват да разгадаят какво стои зад поведението на голата къртица и как то може да бъде отнесено към други бозайници - включително хора. Един от тези опити, се състоял в сравнението на голата къртица (Heterocephalus glaber) с друг представител на семейството на Африканския Земекоп – Кейп къртица (Georychus capensis) Докато голата къртица е много социално животно и формира дългосрочни връзки (особено силни при Кралицата и ухажорите и), Кейп къртицата е единак, агресивен и промискоитетен вид. Др. Фоулк твърди, че двата вида, макар и от едно семейство, заемат два различни края в спектъра на възможностите.
 По-ранни изследвания проведени върху Полевки (Cricetidae), подсказват че разликите при експресирането на два хормона, окситоцин и вазопресин, биха могли да имат огромно влияние върху социалното поведение, включително и дали вида е насочен към моногамия или промискоитет. По тази причина, екипът решава да провери, дали същите два хормона моделират поведението при двата вида къртици. Фоулк обяснява : "Наблюденията ни затвърдиха пропастта в различните модели на поведение. Спрямо Голата къртица окситоциновите рецептори са разпределени в различни части на мозъка при агресивният отшелник Кейп къртицата, но напълно съвпадат с тези на моногамната полевка. Това ни подсказа, че тези системи за разпределение на окситоцинови рецептори са важна част от това, което предопределя различните типове социално поведение при бозайници."
 И докато това изследване е фокусирано върху голи къртици, други групи от учени наблюдават ефекта на тези хормони при хората. При изследване мъже, които вдишали контролирани дози окситоцин ставали чуствителни и обидчиви като представители на нежния пол. Др.Фоулк допълва: "Изглежда дори при хората подобни промени могат действително да изменят репродуктивното поведение, както и това колко стабилни са връзките които се създават." Учени дори свързват мутации в гена за окситоциновия рецептор с някои видове аутизъм.
 ГОЛЕМИ ВЪПРОСИГолат
 Учените, все пак, не разглеждат само социалното поведение. Смята се, че голите къртици могат да ни помогнат да "надушим" отговори на цял куп въпроси свързани с човешката физиология. За мнозина учени, тези животинки държат ключа към дълголетието, други гледат на тях като възможен скок в борбата с рак,а а трети искат да разберат дали този чудати създания могат да ни разкрият нови хоризонти в сферата на възпроизведането и плодовитостта. Др.Фоулк завършва: "Въпреки че изглежда невероятно как прескачаме от голи къртици направо на хора, основните биологични принципи, които ни свързват са много, много сходни. Почти всичко свързано с тях е толкова екстремно и уникално, че можем да обогатим познанието си, за много видове и много дисциплини, само с наблюденията си върху тях."(bio.topvisia.net)

Няма коментари:

Публикуване на коментар