29.04.2012 г.

Ще има ли кибер войни?


По време на речта си на конференцията Counter Terror Expo ,основателят на  "Лаборатория Касперски" ,Евгений Касперски,  е казал за петте най-опасните компютърни заплахи, пред които са изправени потребителите на Интернет. Това съобщава Би Би Си.
Първата заплахата е от кибервойна.  Като пример  Касперски дава хакерските атаки срещу Иран, които бяха извършени с вируса Stuxnet. В допълнение, той също спомена последните атаки срещу петролни съоръжения на Иран. Касперски каза: "В бъдеще тя може да се случи в много по-голям мащаб. Обществото  може да се потопи в тъмнина, ако кибер-престъпниците,  насочат усилията си към електростанциите. Възможно , кoмпютърният червей  да не може да намери определена жертва, но тъй като електрическите централи са проектирани по подобен начин и често използват една и съща система, те могат да станат жертва на хакери "
Международно сътрудничество и споразумения, свързани с употребата на оръжия в киберпространството може да помогне за предотвратяване на подобни атаки.

Втората заплаха, според Касперски, е да се използват социалните мрежи, за да манипулират масите. По-специално, социалните мрежи са изиграли ключова роля в координацията на протестите по време на арабската пролет. Касперски отбелязва, че някои от организаторите на протестите може да се намират извън страните, в които  се осъщестяват революциите и с помощта на Интернет, за да манипулират масите.

Третата заплаха - това е зависимостта на младото поколение от интернет. Докосвайки се до този въпрос,Касперски прави връзка  между политиката  и интернет. "Днешните деца растат в цифровия свят, но в един момент те стават възрастни и  ще гласуват. И ако няма система за онлайн гласуване, те няма да участват в изборите. " Основател на "Лаборатория Касперски" твърди, че това ще доведе до срив на цялата демократична система. "Липсата на установена система за онлайн гласуване е реална заплаха за демократичните страни на Западния свят" - каза Касперски.

Четвъртата заплаха е хакерските атаки , за които кибер престъпниците  развиват все повече и повече зловреден софтуер. Само през декември 2011 г. "Kaspersky Lab" откри повече от 1000 нови троянски програми, предназначени за смартфони. "Отдаде ни се да изясним,че мошениците които се целят в мобилните телефони заработват от $ 1.000 до $ 5.000," - каза Евгений Касперски. Хакерите заразяват телефоните на ползвателите с  SMS-троянски коне , които изпращат SMS-съобщения към платени номера до  пълно опустошение на сметката  на жертвата.

Касперски казва, че за да се предотврати хакване на телефона, потребителите трябва да инсталират системата за сигурност на своето мобилно устройство.

Петата заплаха е проблема с изчезването на правото на неприкосновеност на личния живот. "В момента на правото на неприкосновеност на личния живот не съществува - има Google Street View, безпилотни летателни апарати, които тайно правят снимки, както и камери за наблюдение, инсталирани навсякъде", - казва Касперски

Основателят  на "Kaspersky Lab" също призова правителството да регулира количеството на информацията, че различните компании имат правото да изискват от потребителите (securitylab.ru ).
 Вчера прочетох следното заглавие"  Иран събира хакери за кибер атака срещу САЩ".   Брей, то наистина взело да става като война. Май тия дето си живеят без телефони и съвременна техника им е по спокоен живота. Само, че  целия съвремен свят използва интернет комуникациите и  GSM -ите. Банките също използват интернет за да им работят офисите  и банкоматите. Не мога да си предтавя каква какафония и паника  ще настане ако се срине интернета. Това значи , че хората няма да имат пари, защото банките няма да работят, магазините и те няма да работят, държавните учреждения няма да могат да работят- направо не знам дали  правителството дори ще работи и ще направи някакви усилия да въдвори ред. Доста си е сериозен проблема и дано правителствата мислят и са готови с решенията си за такива ситуации.


Няма коментари:

Публикуване на коментар