4.11.2012 г.

Опасност от Слънцето


1 коментар:

 1. Живите видове на Земята ще изчезнат след 2,8 милиарда години в резултат от непоносима жега от застаряващото Слънце, което ще започне да се раздува. Висшите същества ще загинат след 1,8 милиарда години, така че през останалото време ще има само бактерии. След което ще изчезнат и те. Това е прогноза, направена от британски учени, предложили за първи път хронология на измирането на земните видове, предаде КРОСС.

  Астрономите знаят, че звездите, подобни на Слънцето, се превръщат в червени гиганти, и няма основания да се предполага, че то ще се развива по някакъв друг начин. Превръщайки се в червен гигант, Слънцето ще увеличи размерите си десетки пъти и ще излъчва светлина в червения диапазон. Животът на Земята ще стане непоносим много преди разрастващото се светило да погълне орбитата на Меркурий и Венера, а на Земята ще се изпарят всички океани.

  Биологът от Московския държавен университет Елена Воробьова е съгласна, че бактериите ще са последните същества на Земята, защото са били първи.

  "Бактериите са най-устойчивите организми, те оцеляват във фантастични условия от гледна точка на човешкия живот. Вече можем да си представим, че именно бактериите са положили началото на живота на нашата планета - когато още е нямало нито растения, нито висши организми. Именно развитието на микробния живот е довело до създаване на живото планетарно тяло, дало възможност на живота да развива еволюция чак до висшите форми", заявява тя.

  И така, най-простите ще живеят и най-дълго. Но къде да се дене човечеството? "Може да се отиде на Марс", продължава Елена Воробьова.

  "На Марс има запаси вода в криосферата. При затопляне водата ще премине в течно състояние, Марс ще започне „да се съживява". Вероятно Марс ще стане място за спасяване на човечеството, ако условията на Земята станат съвсем непоносими", допълва тя.

  Астрофизикът от Института по астрономия към РАН Дмитрий Вибе е съгласен, но с определени забележки: "С разширяването на Слънцето условията на Марс могат да станат по-близки до земните, но е сложно да се каже ще доведе ли топенето на замръзналата вода до поява на комфортна за нас атмосфера. Има надежда, че за кратко време Марс ще стане по-комфортен за живот".

  След това ще се наложи да се бяга и от Марс. До тогава ще бъдат изучени планетите на други звездни системи и все някъде условията ще са подходящи за хората, подчертават събеседниците на "Гласът на Русия".

  Редактор: Десислава Ушатова,cosmos.actualno.com

  ОтговорИзтриване