11.08.2013 г.

Предстои смяна на полюсите на Слънцето

Нещо голямо предстои да се случи на Слънцето. Според измервания от NASA с  подкрепата на обсерватории, огромното магнитно поле на Слънцето е на път да се обърнете.
"Изглежда, че ние сме не повече от 3 до 4 месеца от пълно обръщане областта", казва слънчева физик  Тод Хоксъм, специалист по физика на Слънцето от Станфордския университет в Калифорния. "Тази промяна ще има верижна реакция в цялата Слънчева система."
Магнитното поле на Слънцето променя полярността си приблизително на всеки 11 години. Това се случва по време на пика на всеки слънчев цикъл, като Слънцето реорганизира вътрешните си магнитно динамо
 Идващия обрат ще отбележи средата на слънчевия цикъл 24. Половината от "Solar Max" ще бъде зад нас, а другата половина  тепърва предстои.
Хоксъм е директор на   Уилкокс Слънчева обсерватория в  Станфорд, една от малкото обсерватории в света, които наблюдават полярни слънчевите магнитни полета.
 Полюсите са предвестник на промяна. Точно както земни учени гледат полярните региони на нашата планета за признаци на изменението на климата, слънчеви физици правят същото нещо за Слънцето. Mагнитограмите  на Уилкокс са проследили полярния магнетизма на Слънцето от 1976 г. насам, и те са записали три големи обръщания-с четвърто на хоризонта.
Solar физик Phil Scherrer, също в Станфорд, описва какво се случва: ". Слънчевите полярните магнитни полета отслабват, отивайки на нула, а след това се появяват отново с обратна полярност .Това е нормална част от слънчевия цикъл"
Възстановяването на магнитното поле на Слънцето е, буквално, е голямо събитие. Домейнът на магнитно въздействие на Слънцето (известен също като "хелиосферата") се простира милиарди километри извън Плутон. Промените в полярността на полето пулсира из целия път към сонди Вояджър, на прага на междузвездното пространство.
Когато слънчевите физиците говорят за слънчеви обръщания  в техния разговор често присъства "текущия лист." Текущия лист е  разтегната повърхност стърчаща навън от екватора на Слънцето, където слънчевото бавно въртящото се магнитно поле индуцира електрически ток. Самият ток е малък, само една десет-милиардна част от ампера на квадратен метър (0,0000000001 ампера / м 2 ), но има много от него: ампеража преминава през регион 10 000 км дебелина и милиарди километри встрани. Електрически казано, цялата хелиосферата е организиран около този огромен лист.
По време на полеви обръщания, текущия лист става много вълнообразен. Scherrer оприличава неравности до шевовете на бейзболна топка. Земята като обикаля около Слънцето, ние се потапяме  в и извън текущия лист. Преходите от една страна на друга може да възбуди бурно време пространството около нашата планета.
Космическите лъчи също са засегнати. Това са високоенергийни частици ускорени до почти светлинна скорост от експлозии на свръхнови и други насилствени прояви в галактиката. Космическите лъчи са опасни за астронавтите и космически сонди, а някои учени твърдят, че могат да повлияят на облачността и на климата на Земята. Текущия лист действа като бариера за космическите лъчи, да ги отклони, тъй като те се опитват да проникнат през вътрешната част на Слънчевата система. A вълнистия, крепиран лист действа като по-добра защита срещу тези енергични частици от дълбокия космос.
Тъй като се подхожда към обръщане на полюсите, данни от шоу Уилкокс, отчитат, че слънчевите двете полукълба са извън синхрон.
"Слънцето на Северния полюс вече промени знака си, а на Южния полюс се надпреварват да се изравнят", казва Scherrer. "Скоро, обаче, двата полюса ще се променят и през втората половина на Слънчевия максимум  ще бъде в ход."
Когато това се случи, Hoeksema и Scherrer ще споделя новината с колегите си и обществеността.
Източник :NASA Science 

Няма коментари:

Публикуване на коментар