4.07.2014 г.

Изследване на мистерията и красотата на житните кръгове


Официалният плакат на текущата Лятна изложба в Музея Wiltshire в Devizes | Източник: Wiltshire Museum
 От 21-ви юни до 31-ви август 2014 г в музея Wiltshire в Devizes (Англия) показва "Изследване на мистерията и красотата на житните кръгове" като тазгодишното издание на ежегодната лятна изложба.

 "Освен зрелищни голям размер разпечатки на фотографии на някои  най-добрите национални и международни житни, изложбата дава прозрения и подробна предварителна информация за състоянието на научните изследвания на това очарователно явление ", обяснява Андреас Мюлер. "Изложбата представя описание на очевидци на реални (не изкуствени) на житните кръгове, които са  направени в рамките само на няколко секунди. Изложбата представя геометрията в рамките на и зад моделите и разбира се истинската история на явлението, непозната за повечето и датираща от много векове. Освен това ние обсъждаме най-популярните теории за обяснение на житните кръгове."
Официални пътни знаци се показват пътя през града до " Изложбата на Житните кръгове "в Музея Wiltshire в Devizes. 
Концепцията на нашата изложба се основава на идеята, че съществува истински феномен, който не е направен от човек", добавя Monique Klinkenbergh. "За тази гледна точка, ние представяме доказателства и фонови факти. През последните три десетилетия печатни и излъчен медии представят явлението най-вече като резултат ."

Сайтът  www.cropcircleaccess.com ,  предлага информация за най-новите житните кръгове и информация, кои от тях могат да бъдат посетени в съгласие с собственика  и  земеделския производител. Въз основа на схемата на такса на посетителя - но на доброволна основа - посетителите могат да си купят така наречените "Pass Access" само за 10 лири (около 13 евро), което им позволява да посетят тези  полета с житните кръгове, върху които земеделският производител има притежаване. 
Парите събрани по  тази схема, след това се връщат за компенсиране  на загубата и вредите върху реколтата  на фермерите, причинени от посетителите. Някои от фермерите си връщат своите щети от местните благотворителни проекти. Въпреки това, схемата на Pass Access е много повече  от обикновена такса за посетителите на житните кръгове. Klinkenbergh обяснява: "За последните три десетилетия не е имало координирана система, която да се грижи за интересите на двете страни: за желанията на заинтересовани туристи да посетят житните кръговете и в същото време  за проблема на засегнатите фермери, тяхната повредена реколта, неуважение към имота и загубата им. "

От началото на 1980 феноменът на  житните кръгове предизвиква интерес, спекулации и спорни дискусии дори в рамките на научната общност. Докато скептици виждат житните кръгове като една от най-големите измами някога - изследователите в темата съставили широк спектър от факти и доказателства, че като цяло са направени различни изображения. Един пример за това е фактът, че истинската история на житните кръгове датира много по-рано от края на 1970 г.: "Ние намираме описания на това, което ние наричаме днес" житните кръгове "вече в недатирани приказки и народни предания", обяснява Müller. "Първите документи, описващи житните кръгове са от 16-ти и 17-ти век и през 1880 г. на научно списание" Природа ", където  са описани житните кръгове в Съри." През 1678  е запазена илюстрирана брошура, описваща "окосяване Дявола"

Всяка година между 100 и 200 нови житните кръгове са докладвани в световен мащаб. Досега  са били документирани близо 10 000 житните кръгове и формации в повече от 60 страни по целия свят. Освен описания на очевидци истински (не изкуствени) житните кръгове, формирани в рамките на броени секунди, аномални промени са били намерени в лаборатории, сравняващи пробите на растенията и почвата от вътрешността на много житните кръгове с контролни проби взети от  незасегнатите области в полето, извън кръговете. Доказано е, че  за разлика от това, което твърдят някои скептици, тези описани аномалии не могат да бъдат обяснени чрез механично изравняване или в  с резултат на естествени процеси за възстановяване на наведнъж сплескване на растенията. Аномалиите могат да бъдат също повторно възпроизведени в лаборатории чрез използване на микровълнова радиация и са били описани в рецензирани научни списания (123)

Няма коментари:

Публикуване на коментар