26.07.2014 г.

Силата на мисълта може да промени генетичен код

Американския генетик Брюс Липтон твърди, че с помощта на истинската вяра, единствено чрез силата на мисълта и хората наистина може да се отърват от някакво заболяване. И никаква мистика няма в това: изследванията на Липтон са показали, че насочено психическо въздействие  може да промени ... генетичния код на даден организъм.

С течение на годините, Брюс Липтон специализира в областта на генното инженерство, успешно защитил докторската си дисертация, станал автор на няколко изследвания, които му донесли слава в академичните кръгове. По собствените му думи, през цялото това време, Липтон, както и много генетици и биохимици вярват, че човека се явява един вид на био-робот, живота на който е подчинен на програма, записана в гените му. Гените, от тази гледна точка,определят почти всичко: особености на външния вид, особености на темперамента, предразположение към някои болести и в крайна сметка продължителността на живота. Никой не може да промени своя личен генетичен код и като цяло ни остава да се смирим с това което е предопределено от природата.

Повратният момент в живота си и във възгледите на д-р Липтън започнали да се променят към края на 1980 г., изучавайки поведението на клетъчната мембрана. До този момент в науката се е смятало, че гените разположени в ядрото на клетката,определят какво е необходимо да се пропусне през мембраната и кое - не. Обаче опитите на Липтон ясно показвали, че различни външни въздействия върху клетката могат да повлияят на поведението на гените и дори да променят тяхната структура.

Оставало само да се разбере, дали можем да направим такива промени с умствени процеси, или, по-просто казано, силата на мисълта.

- Всъщност, аз не съм измислил нищо ново, каза д-р Липтън.В продължение на векове на лекарите е добре известен плацебо ефекта - когато на пациента предлагаме неутрално вещество,убеждавайки го ,че е чудодейно лекарство. В резултат, това веществото в действителност оказва лечебен ефект. Но, не е ли странно, че наистина научно обяснение за този феномен е нямало. Моето откритие позволи да се даде това обяснение: с вярата в лечебната сила на лекарството, човек променя своите процеси в тялото, включително и на молекулярно ниво. Той може да "изключи" някои гени, да застави да се "включат" други и дори да променят генетичния си код. Вследствие на това, аз се замислих за различните случаи на чудотворно изцеление. Лекарите винаги да ги отхвърляли. Но дори ако имахме само един такъв случай, той е трябвало да накара лекарите да се замислят за неговата природа. И това ме наведе на мисълта, че това ако се е отдало на един, то тогава може би това могат да направят и други.

Разбира се, академичната наука е приела тези възгледи на Брюс Липтон враждебно. Въпреки това, той е продължил своите изследвания, като последователно е доказвал,че без лекарства е напълно възможно да се повлияе на генетичната система на организма.

В това число , между другото, и с помощта на специално подбрана диета. Така, за един от своите експерименти, Липтон въвел порода жълти мишки с вродени генетичен дефект, обричащ тяхното потомство на наднормено тегло и кратък живот. След това с помощта на специална диета, той достига до това, че тези мишки започнали да произвеждат потомство, съвършено не приличащо на родителите - нормален цвят, слаби и живеели толкова, колкото и останалата част от техните близки.

Съгласете се , че хитреенето на академичните среди и негаивното им отношение към идеите на Липтон не беше трудно да се предскаже. Въпреки това, той продължил да експериментира и се оказало, че подобен ефект върху гените можело да се постигне и с помощта, например, на силен екстрасенс или по пътя на определени физически упражнения. Новото научно направление, изучаващо въздействието на външни влияния върху генетичния код, се нареча "епигенетика."

И все пак основното въздействие, което може да промени състоянието на нашето здраве, Липтон счита, че е силата на мисълта, това което става не около нас,а вътре в нас.

- Това също не е нищо ново - казва Липтон. - Известно е, че двама души могат да имат еднакво генетично предразположение към рак, но заболяването се проявява в единия,а в другия-не. Защо? Да, защото те са живели по различни начини: единия изпитвал повече стрес, отколкото на втория; те са имали различно самочувствие и самосъзнание, съответно и различен ход на мислите. Днес мога да кажа, че ние сме в състояние да контролираме нашата биологична порода; можем с помощта на мислите,вярата и стремежа да повлияем на нашите гени. Голямата разлика между човека и другите същества на Земята е точно, че той може да промени тялото си, за да се излекува от смъртоносни болести и дори да се отървете от наследствени заболявания, давайки психическа настройка на организма си. Ние не трябва да бъдем жертва на нашия генетичен код и житейските обстоятелства. Повярвайте, че можете да се изцелите - и вие ще се излекувате от всяка болест. Повярвайте, че можете да отслабнете с 50 килограма - и вие ще отслабнете!

На пръв поглед всичко е просто. Но само на пръв поглед ...

Ако това  беше толкова просто, то повечето хора лесно щяха да решават всякакви здравословни проблеми с помощта на непретенциозни произнасянето на мантри от рода на "аз мога да се излекува от тази болест", "Аз вярвам, че тялото ми е в състояние да се излекува" ...

Но нищо от това не се случва, а както обяснява Липтон , не може да се случи, ако психическата настройка прониква само в областта на съзнанието, което определя само 5% от нашата умствена дейност, без да се засяга останалата 95% - подсъзнанието. Казано по-просто, единици от тези тези, които вярват във възможността за самолечение със своя мозък всъщност наистина вярват в това - и следователно затова успяват. Мнозинство на подсъзнателно ниво отрича такава възможност. Още по-точно, самото им подсъзнание, което, строго погледнато, на автоматичното ниво контролира всички процеси в тялото, отхвърля тази възможност. В същото време то (отново на нивото на автоматичност) обикновено се ръководи от принципа, че вероятността, че с нас ще се случи нещо позитивно е много по-малко, отколкото по-нататъшния ход на събитията в най-лошия случай.


Според Липтон, това е точно начина, по който нашето подсъзнание започва да се настройва в ранна детска възраст, от раждането до шест години, когато най-незначителни събития, умишлено или случайно казвана дума от възрастни, наказание, нараняване, образуват "подсъзнателен опит" - и в крайна сметка, формират човешката личност. Нещо повече, самата природа на нашата психика е проектирана така, че всичко лошо нещо, което се случва с нас, сее депозирана в подсъзнанието много по-лесно, отколкото в паметта за приятни и радостни събития. В резултат на това "опита на подсъзнанието" в по-голямата част от хората, на 70%, се състои от "негатив" и само 30% - от "позитив". По този начин, за да се постигне наистина самолечение, е необходимо най-малко да се променим съотношението на противоположното. Само по този начин може да се пробие бариерата установена от подсъзнанието и да се вкарат нашите мисли в клетъчни процеси и генетичен код.

Според Липтон, работата на много екстрасенси се заключава точно в чупене тази бариера. Но той предполага, че подобен ефект може да се постигне чрез хипноза и други методи. Въпреки това, повечето от тези методи са все още чакат да бъдат открити. Или просто широко признати. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар