6.10.2014 г.

Броят на вулканичните изригвания се увеличава и те могат да доведат до изключително студена зима

Броят на изригващите вулкани  продължава да се покачва и учените не могат да си обяснят защо това се случва.
През 2013 г. станахме свидетели на най-вулканичните изригвания по целия свят , които сме виждали в рамките на една година  и тази повишена активност е пренесена в 2014 г. През последните месеци станахме свидетели на големи вулкани възвърнали се към живота в Русия , Перу , Хавай , Reunion Island , Индонезия , и в цяла Аляска . Това е крайно необичайно, толкова много вулкани да изригва в по едно и също време. Според Volcano Discovery, зашеметяващите 34 вулкани избухват по целия свят точно сега.
Това е изпращане на голямо количество прах и пепел в горните слоеве на атмосферата и това може да обясни защо много части на планетата изпитват странно студено време в момента. Ако тази тенденция се запази, ние потенциално бихме могли да бъдем изправени пред години на лоша реколта и широк глад по целия свят.
И това, което вече сме свидетели, може да бъде само началото. Има още няколко много големи вулкани по целия свят, за които са изключително загрижени  сега учените.

За пример, просто проверерете  какво се случва  във Филипините ...

Mayon Volcano в провинция Albay беше поставен върху "Сигнал за тревога с ниво 3" в понеделник вечерта на 15 септември, след като показа признаци на "относително висока неспокойност", каза филипинския институт по вулканология и сеизмология (PHIVOLCS).
PHIVOLCS-DOST вдигна тревога състоянието на Mayon Volcano от "Сигнал за тревога с ниво 2" до "Сигнал за тревога с ниво 3, което е еквивалентно на "Критична тревога" в  5 степенната система за предупреждение . Това означава, че вулканът е проявяващ относително високо неспокойствие , магма е в кратера, а това изригване е възможно в рамките на седмица.

Но още по-голяма загрижеността ни за

Бардарбунга

 Това е най-големата вулканична система в Исландия и потенциално основно изригване може да бъде абсолютно катастрофално ..
Този път заплахата от изригване - потенциално е още по-мощна от тази през 2010 г. , е породена от Бардарбунга, най-голямата от 30-те вулканични системи в Исландия . Намира се приблизително в центъра на страната.10 километровата калдерата на вулкана се намира няколко стотин метра под Ватнайокул, най-големият ледник в Европа по обем.

Eрик Ченг, директор на отдела за въздушни снимки на компанията за производство на безпилотни самолети DJI и фотографът Рагнар Сигурдсон са заснели епични
кадри от изригващ исландски вулкан Бардарбунга толкова отблизо, че обективът на камерата се е разтопил. Кадрите са заснети на 20 септември 2014г когато небето е било достатъчно ясно, а ветровете са отнасяли в подходяща посока изхвърляните от вулкана отровни газове.
 Вижте видеото:


"Много е трудно да се предскаже точно какво ще се случи с едно изригване", казва Monash University вулканолог професор Ray Cas, който е президент на Международната асоциация за вулканология и химия на Земята.

Учените ни казват, че през последните 10 000 години Бардарбунга е произвела "повече лава, отколкото всеки друг вулкан на планетата."

Ако ние станем свидетели на пълната скала изригване в Бардарбунга, отмяната на няколко хиляди полети може да е най-малкото от нашите опасения.

Истината е, че ние може да очакваме най-студената зима, която всеки от нас някога е виждал в северното полукълбо.

 По-долу е от една статия  на британският вестник, озаглавен " исландския вулкан може да предизвика по-студената зима във Великобритания през тази година "...

В зависимост от силата на експлозията, минутна тяга от частици извън земната атмосфера може да предизвика десетилетия на хаотични метеорологични модели .

Малки парченца отломки действат като милиарди щитове, отразяващи светлината на Слънцето от Земята означава  ,че може да се потопим в по-ниски зимни от всякога з , докато лятото ще бъде лишено от слънчева светлина.

Първият ефект би могъл да бъде много студена зима да дойде за седмица с  минусови температурии да не се повишат преди следващото лято .

Ако това се случи, няма нищо, което бихме могли да направим, за да го променим.

Ние просто ще трябва да се справим с него.

Това е един вид "изменение на климата",  всеки може да се съгласи. Добре известно е, че вулканичните изригвания могат значително  да понижат глобалните температури.

"През последното десетилетие, количеството на вулканичния аерозол в стратосферата се е увеличил , така че повече слънчева светлина се отразява обратно в космоса ", заяви водещият автор Бенджамин Сантер, изменението на учен в Лорънс Ливърмор National Laboratory, в съобщение за пресата. "Това е създало естествено охлаждане на планетата и е частично компенсирало увеличението на повърхностните и атмосферни температури, дължащи се на човешка намеса."

Но ако Бардарбунга напълно избухне, бихме могли да се търсим нещо много по-лошо от малко "глобално охлаждане".

Ние може потенциално да бъде изправени пред зими, които никога не изглежда да приключат.

Това се е случвало преди в писаната история много пъти. Следният списък идва от  Wikipedia ...

Ефектите от вулканични изригвания на последните зими са скромни по мащаб, но в исторически план са били значителни.


Възможността от вулканични изригвания  и значително охлаждане нашата Времето е най-големият "заплахата от изменението", че сме изправени.

Без топло лято и много слънце, нашите култури няма да успят.

И световните хранителни запаси вече са опънати до краен предел. Само тази седмица научихме, че един на всеки девет души в света не разполагат с достатъчно храна за ядене.

Какво ще се случи, ако глобалното производство на храни е намалено с 10 или 20 на сто в продължение на няколко години?

Така, че дръжте под око Бардарбунга и  другите големи вулкани около планетата, които са пред изригване точно сега.

Те могат просто да играе важна роля в нашето непосредствено бъдеще.

Няма коментари:

Публикуване на коментар