24.09.2018 г.

Система за цифрова диктатура

Скоро гледах сериала  Орвил(2017)  в който  дейстието се развива в  бъдещето след  400 години  и Орвил е  не толкова популярен изследователски кораб в междузвездния флот на Земята.  '
Седма серия на първи сезон на сериала"The Orville " се казва "Правило на мнозинство"- екип от Орвил каца на подобна на Земята планета  за да открие двама изчезнали антрополози.
На тази планета всеки един човек се оценява от обществото и ако получи много червени точки ,бива подлаган на "изпържване " на мозъка му и той остава просто едно бездушно тяло.

Скоро обаче прочетох, че подобно  точкуване на всеки един човек се готви да се въведе в Китай- Една история от  китайския кореспондент Матю Карни - Не оставяй тъмен ъгъл -Китай изгражда дигитална диктатура, за да упражни контрол над 1,4 милиарда граждани. За някои "социалният кредит" ще донесе привилегии - за други - наказание.Огромна мрежа от 200 милиона камери за видеонаблюдение в Китай, гарантира, че няма тъмен ъгъл в който да се скрие. Всяка стъпка която предприема, всяко нейно действие се вижда и оценя.

Камерите за видеонаблюдение ще бъдат оборудвани с разпознаване на лице, сканиране на тялото и географско проследяване, за да хвърлят постоянен поглед върху всеки гражданин.
Приложенията за смартфони също ще се използват за събиране на данни и наблюдение на онлайн поведението на всеки ден.

След това, данни от по-традиционни източници, като правителствени записи, включително образователни и медицински, оценки на държавната сигурност и финансови отчети, ще бъдат включени в отделни резултати.

Проучвателните системи за социални кредити вече са в различни етапи на развитие в най-малко десетина града в Китай.

Няколко компании работят съвместно с държавата, за да национализират системата, да координират и конфигурират технологията и да финализират алгоритмите, които ще определят националния резултат за гражданите.

Tова вероятно е най-големият проект за социално инженерство, който някога е опитвал, начин да контролира и принуждава повече от един милиард души.

Ако успее, това ще бъде първата цифрова диктатура в света.

Системата ще бъде "на живо", така че резултатът ще се актуализира в реално време.


Дандан Фан - съвременна млада китайка - тя е модел на китайски гражданин.

 Дандан е наблюдавана 24 часа в денонощието.

Дандан казва ,че това е добре за нея.
 -Ако, както казва нашето правителство,на всеки ъгъл на общественото пространство се инсталира с камери, ще се чувствам в безопасност.

Също така има вероятност тя да се възползва от системата. Благодарение на рейтинга си, Дандан вече може да участва в много от наградите за бързото развитие на Китай. Приложение на телефона ѝ дава достъп до специални привилегии като отдаване под наем на кола, хотелска стая или къща без депозит.

Но социалният кредит ще бъде повлиян не само от решения за сърфиране в интернет и пазаруване. Кой са вашите приятели и семейство, ще повлияе на резултата ви. Ако най-добрият ти приятел или баща ти каже нещо негативно за правителството, ще загубиш и точки. С кого дружиш и си сътрудничиш  ще се отрази и върху социалния  ти кредит.

Данан вижда синьото небе в цифровото си бъдеще. И за нея има още един стимул да бъде оптимист за социалния кредит.

Това е начин да се осигури щастливо и здравословно бъдеще на нейния 2-годишен син, Руибао.
Благодарение на високите резултати на родителите си , Руибао ще получи най-доброто начало в живота - най-добрите жилища, училища и здравеопазване.

Разпоредбите и защитата на партията ще бъдат предоставени на него
Докато мама и татко запазят кредита си.....

Китай отдавна е наблюдаваща държава, така че гражданите са свикнали с това, че правителството взема решаваща роля в личните им дела. Китайците дават по-висока стойност на доброто на общността спрямо индивидуалните права, така че повечето хора смятат, че ако социалният кредит ще донесе  да бъде по-безопасно,о, по-сигурно и по-стабилно общество, то ще е добре.

Но повечето не изглежда да разберат, че всеобхватният контролен социален кредит вероятно  няма  да има публичен дебат за прилагането на системата в Китай.

В частност, в образованите средни класи има известно безпокойство, тъй като оценката за гражданите е единственият критерий за оценка на характера.

Но това няма да спре разпространението.
Партията използва системата, за да спечели част от контрола, който е загубила, когато Китай се отвори към света през 80-те и последва бързото развитие.Това е начин и да се гарантира абсолютната доминация на партията.

Вече около 10 милиона души са били наказани в пробните области на социалния кредит.

Лиу Ху е само един от тях.
Лиу Ху е разследващ журналист, който е открил корупция в най-високите нива на партията и е разрешил случаи на серийно убийство.
Той казва, че правителството го смята за враг.

Ху загуби социалния си кредит, когато беше обвинен в речево престъпление и сега се оказва заключен от обществото поради ниския му резултат.

През 2015 г. Ху загуби дело за клевета, след като обвини длъжностно лице за изнудване.

Той беше принуден да публикува извинение и да плати глоба, но когато съдът поиска допълнителна такса, той отказа.

Миналата година 43-годишният  Ху се оказа в черния списък като "нечестен" по пилотна схема за социални кредити.
"Има много хора, които са в черния списък погрешно, но не могат да се измъкнат от него", казва Ху.

Това е разрушило кариерата му и го е изолирало и сега се страхува за бъдещето на семейството си.

Социалната кредитна система затвори възможностите му  за пътуване и го държеше под домашен арест в родния си град Чунцин.

В апартамент над улиците на град Чунцин, Ху се опитва да използва телефонно приложение, за да резервира билети за влак в Xi'an. Опитът е отхвърлен.

"Приложението казва, че не е направил резервация и достъпът ми до високоскоростен железопътен транспорт е законово ограничен", обяснява той.

Социалните медийни сметки на Ху, където публикува голяма част от разследващата журналистика, също са затворени.

Ху твърди, че акаунтите му в Wechat и Weibo имат над два милиона последователи, но сега са цензурирани.

Ху смята, че е в черен списък  по политически причини  и се е опитал да обжалва пред властите. Досега той се срещна с мълчание.

Ху иска да предупреди света за кошмара на социалния кредит.

Това може да изложи на риск приятелите и семейството му от репресиите от държавата, но Ху вярва, че повечето китайци все още не разбират какво е да

"Можете да видите от умственото състояние на китайския народ", казва Ху.

"Очите им са заслепени и ушите им са блокирани. Те знаят малко за света и живеят в една илюзия. "

Като свързана тема може да прочетете и за "интелигентния прах"

Няма коментари:

Публикуване на коментар