7.10.2018 г.

3D принтерите вече създават човешка тъкан

Последните пробиви включват новини през май  2018г. от британския Нюкасълски университет за първите 3D отпечатани човешки роговици, което носи надеждата за зрението на милиони хора.

Проучването на доказателствата, ръководено от д-р Стив Суйокло и професор Чон Конън, включва използването на стволови клетки от роговицата на здравия донор и смесването им с алгинат и колаген, за да се създаде решение - "био мастило" - което може да бъде отпечатано .

Използвайки прост, нискобюджетен 3D биопринтер, био-мастилото беше успешно изтласкано в концентрични кръгове, за да формира формата на човешка роговица. Отне по-малко от 10 минути за отпечатване.

Освен традиционните производствени процеси, техниката позволява "за бързо производство със специални свойства, като по този начин всяка роговица може да се направи специално за конкретния пациент ", каза Конмън.

"Също така, тъй като роговицата е съставена от слоеве от различни структурирани тъкани, съдържащи различни клетки, подходът на слой по слой [на 3D печат] е много подходящ за това."

Той каза, че тази техника може да се използва за осигуряване на "неограничено количество роговици" за милионите в световен мащаб, които се нуждаят от операция за предотвратяване на слепота на роговицата в резултат на заболявания като трахома, инфекциозно разстройство на окото или страдат от пълна слепота поради белези от роговицата.

"Много екипи по целия свят преследват идеалното био мастило, за да направят този процес възможен", каза Конмън.

"Нашите 3D отпечатани роговици сега ще трябва да бъдат подложени на допълнителни тестове и ще минат няколко години, преди да сме в състояние, да ги използваме за  трансплантации".

Къща, отпечатана за 54 часа ...


 3D принтерите  създават и триизмерни къщи- Тази година семейство във Франция беше приветствано като първото в света, което се премести в триизмерна къща.
Тяхната къща с четири спални отне 54 часа, за да бъде отпечатана, с цена от около 176 000 паунда (230 000 щ.д.) - 20 процента по-евтина от еднакво строителство, използвайки по-традиционни решения.

През следващата година в град Айндховен, Холандия, собствениците  на първия търговски обект в света, базиран на 3D-бетон, трябва да започнат да получават ключовете си

Поради способността си да изгражда почти всяка форма, качество и цвят, 3D отпечатването на бетон отваря безкрайни възможности за строителната индустрия.
"Друго важно предимство е устойчивостта, тъй като е необходимо много по-малко бетон и следователно много по-малко цимент, което намалява емисиите на CO2, произлизащи от производството на цимент", казаха разработчиците.


Отпечатан автомобил ...


Докато самата концепция не е нова, италианската компания за пускане на електрически автомобили XEV и китайската фирма за 3D печатни материали Polymaker представиха LSEV в Шанхай през март - превозно средство, което партньорите вярват, че е първият в света произвеждан 3D-отпечатан електрически автомобил в света.


От Полимейкър казаха, че три важни постижения са направили това възможно
  1. Първо, броят на компонентите в автомобила е намален от повече от 2000 на 57; крайният LSEV тежи едва 450 кг (около 0,44 тона, което е много по-малко от това на подобни автомобили, които обикновено тежат между 1 и 1,2 тона.
  2. Второ, освен шасито, седалките и стъклото, всички видими части на автомобила се произвеждат от полимерни материали чрез 3D отпечатване. Този преход в производството води до намаляване на инвестиционните разходи с повече от 70% в сравнение с традиционната производствена система.
  3. И накрая, нов дизайн XEV може да бъде завършен от три до дванадесет месеца, в сравнение с три до пет години за конвенционалния процес на научноизследователска и развойна дейност на автомобилен модел.
XEV заяви, че вече е получила 7 000 предварителни поръчки, включително 5 000 от италианската пощенска служба Poste Italiane.
Масовото производство се очаква да започне през второто тримесечие на 2019 г.

По-умни обекти в дома ...

Всичко това е нещо, което може да реши проблемите в национален или дори глобален мащаб.
И все пак какъв е потенциалът, който 3D печатът държи за тези от нас у дома?

Използването на 3D отпечатани обекти може да подобри текущото състояние на интернет  нещата - мрежа от физически устройства, превозни средства, домакински уреди и други елементи, вградени с електроника, софтуер и сензори, което позволява тези неща да се свързват, събират и обмен на данни.

Представете си бутилка перилни препарати, които могат да усетят, че са на привършване  и автоматично се свържат с интернет, за да поръчате повече.

Изследователи от Вашингтонския университет в Сиатъл, САЩ, са може би първите, които правят това реалност чрез 3D пластмасови предмети и сензори, които могат да събират полезни данни и да комуникират изцяло с други устройства, свързани с Wi-Fi.

"Нашата цел беше да създадем нещо, което просто идва от вашия 3D принтер у дома и може да изпраща полезна информация на други устройства", казва Викрам Ийър, докторант по електротехника в университета и съавтор на автор на изследователската книга за тяхната работа 

Носещи електронни устройства - отпечатани върху кожата ...


Ако не можете да решите кой смартфон да купите, не се страхувайте: може да не се налага да се притеснявате прекалено дълго.

Изследователи от Университета в Минесота в САЩ са разработили как да отпечатват 3D електроника директно върху кожата.

Това се прави с помощта на преносим, ​​лек принтер, който струва по-малко от 400 щатски долара.

Майкъл МакАлпин, доцент по машинно инженерство в университета, каза, че една от ключовите нововъведения в техниката е способността му да се приспособява към малки движения на тялото по време на печат.

Временните маркери се поставят върху кожата, която се сканира, а след това принтерът използва компютърното виждане, за да се приспособи към движенията в реално време.

"Без значение колко трудно някой ще се опита да остане неподвижен, когато използва принтера върху кожата, човек се движи леко и всяка ръка е различна", каза Маклал.

"Този принтер може да проследява ръката с помощта на маркерите и да регулира в реално време движенията и контурите на ръката, така че печатането на електрониката запазва формата на веригата си."

Печатащата електроника на кожата "има неограничен потенциал за важни приложения в бъдеще", каза Маклалин.

"В ежедневието можете да си представите, че семейството ви в крайна сметка ще отпечата следващия си интелигентен тест директно върху кожата им."

За да го извадите, електрониката може да бъде отлепена с пинсети или измита с вода.

"Ние вероятно сме на минимум 10 години от това, но в крайна сметка принтерите могат да бъдат преносими достатъчно, за да можете да носите един в раница и да печатате сложни устройства навсякъде", каза МакАлпин.

И така, какво следва?

Технологичната иновация днес не чака никой, така че какво можем да очакваме в бъдеще?
Изследователски екип в Градския университет в Хонг Конг направи пробив в 4D печат - за керамика.

Професор Лу Джиан, вицепрезидент на науката и технологиите в университета и професор по машиностроене, казва, че 4D печатът включва конвенционален 3D печат, комбиниран с допълнителния елемент от времето като четвърто измерение.

Разработването на "керамично мастило" от екипа - смес от полимери и керамични наночастици - е новаторски напредък в изследванията на материалите, който може да отбележи нов етап в структурното приложение на керамика, използвана в производството на електронни устройства, космическата индустрия и космоса проучване.

"Керамиката не може да се отлива или оформя лесно, поради изключително висока температура на топене на материала", каза Лу.

"Освен това, съществуващите 3D-отпечатани керамични прекурсори обикновено са трудни за деформиране, възпрепятстващи производството на керамика със сложни форми".

3D отпечатаните керамични прекурсори, отпечатани с това мастило, са меки и могат да се разтягат три пъти от първоначалната им дължина, което дава възможност за сложни форми, като например сгъване на оригами.

"С универсалната форма-морфинг способност на печатни керамични прекурсори, неговото приложение може да бъде огромно", каза Лу.

С пристигането на 5G мрежи керамичните продукти ще започнат да играят по-важна роля в производството на електронни продукти, каза Лу.

"Художествената природа на керамиката и способността им да образуват сложни форми също предлагат на потребителите възможност да приготвят уникални керамични гръбчета за мобилни телефони".


източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар