25.03.2020 г.

Всеки един човек го касае и трябва да му дойде ума в главата

Резултатите от изследванията показват, че този нов щам е открит при китайските подковоносови прилепи. Това доведе до съмнения прилепите да са причинители, които разпространяват болестта върху хората.
Подковоносови (Horseshoe bat)
За разлика от тях зоолозите и специалистите по инфекциозни болести казват, че промените в поведението на човека са причина за по-лошата природна среда и разпространението на болестта. Наред с големия брой хора, движещи се непрекъснато от едно място на друго по целия свят, помогнаха на вирусите да проникнат бързо в човешкото тяло.
Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят, което им позволява бързо да разпространяват патогени от общност в голяма зона. А летенето също дава на прилепа много специализирана имунна система.
Андрю Канингам, професор по епидемиология на дивата природа в Лондонското зоологическо дружество (Обединеното кралство), каза: „Когато лети, телесната температура на прилепа достига своя връх като треска. Всеки ден прилепите летят поне два пъти, докато се хранят и се връщат в пещерата. Така патогенът в тялото на прилепа е модифициран, за да издържа на тези температурни пикове. "
Професор Кънингам също добави, че това създава потенциален проблем, когато патогенът навлезе в друг вид. Например в човешкото тяло „треска“ е защитен механизъм, предназначен да повишава телесната температура с цел унищожаване на вируси. Въпреки това, за вирус, който се е развил в тялото на прилепа, който има много висока термична граница, той ще наруши организациите на антитела в човешкото тяло.
Но защо болестта се прехвърля ? Този отговор изглежда по-прост, казва Кънингам и включва извънземна фраза, с която ще трябва да свикнем, тъй като тя е тази, която е променила живота ни - „зоонотично преливане“ или прехвърляне. „Основните причини за преливане на зоонозаот прилепи или от други диви видове почти винаги - винаги - е било показано човешко поведение ", каза Кънингам." Човешките дейности причиняват това. "
Когато прилепът ловува или неговото местообитание е унищожено поради обезлесяването, имунната система на прилепа се нарушава, което води до невъзможност да контролира патогена, който е придобил. Това позволява увеличаване на инфекциозните заболявания.
С други думи, на пазара на живо в Ухан, Китай, където дивите животни са затворени и консумирани като деликатеси или отглеждани като домашни любимци, може да се появи ужасяваща комбинация от вируси и видове.
"Ако те се транспортират или търгуват на пазари, близки до други животни или хора, вероятността тези вируси също да се разпространяват в голям брой", казва професор Кънингам.
Той смята, че и други животни в същата среда също са по-податливи на инфекция, тъй като те също са в неконтролирано състояние.
"Увеличаваме транспорта на животни - за лекарства, за домашни любимци, за храна - в мащаб, какъвто никога досега не сме правили“, заяви Кейт Джоунс, председател по екология и биоразнообразие в University College London.
"Ние също така унищожаваме техните местообитания в ландшафти, които са по-доминирани от хора. Животните се смесват по странни начини, което никога досега не се е случвало. Така че на “мокрия пазар” се натоварват животни в клетки един върху друг. . "
Предаването от животни на човек е имало в миналото, но заразените пациенти често умират или се възстановяват преди възможността да се свържат и заразят голям брой други. С развитието на транспорта хората могат да останат в гората в Африка предния ден и да присъстват в центъра на града или друга държава на следващия ден. Следователно, когато са заразени, те могат да бъдат изложени на голям брой хора по време на процеса на преместване от място на място. Това затруднява контрола на разпространението на болестта.
Като цяло има два прости урока, които човечеството може да научи и трябва да се научи бързо от настоящата пандемия.
Първо, прилепите не трябва да бъдат обвинявани и наистина могат да осигурят решение, което да помогне на хората скоро да намерят отговора на тази страховита болест. Разбирането на имунната система и справянето с прилепите с този вирус може да помогне да разберете как да се справите с дългосрочните инфекции при хората.
Болести като COVID-19 се разпространяват напълно, когато хората растат и се движат широко на места, които не са съществували преди. Промяната на човешкото поведение е по-лесно от разработването на скъпи ваксини.
Второ, актовете за унищожаване на околната среда, водещи до изменението на климата, причинявайки много загуби на Земята, също могат да причинят сериозни щети на човешкия живот.
Пандемията COVID-19 е може би първият безспорен признак на човечеството, че екологичните щети могат бързо да убият хората.

Източник: CNN

Няма коментари:

Публикуване на коментар