7.07.2020 г.

Какво ще се случи, когато Северният и Южният полюс на Земята се обърнат?

Земята има два северни полюса?

Има географски северен полюс, който никога не се променя  и там е магнитният северен полюс, който винаги е в движение.

И в момента е така - движи се по-бързо от обикновено.

През последните 150 години, магнитният северен полюс небрежно се е скитал 685 мили из северна Канада.Но в момента се състезава с 25 мили годишно на северозапад.

Това може да е знак, че сме на път да изживеем нещо,за  което хората никога не са били свидетел преди: обръщане на полюсите.

Когато това се случи, то може да се отрази много повече отколкото само вашия компас.

Точно сега на повърхността на планетата, изглежда, че е просто бар магнит./постоянен магнит  с собствено устойчиво магнитно поле/ Нашите компаси просто сочат към един полюс наведнъж.

Има доминиращи два полюса, диполна система.

Но преди време,  на  Земята не винаги  е имало просто  един магнит със северен и южен полюс. Доказателствата предполагат това за стотици до хиляди години във времето, нашата планета е имала четири, шест и дори осем полюса наведнъж. Това е, което се е случило когато магнитните полюси  са се обърнали в миналото.

И когато това се случи отново, то няма да е добра новина за хората.
Сега може да мислите, че осем полюса трябва да са по-добре от два,но  реалността е тази , че  множество магнитни полета биха се били един с друг.

Това може да отслаби Земята защитно магнитно поле с до 90% по време на полярно обръщане.
Магнитното поле на Земята е това, което ни защитава от вредното  космическо излъчване което може да повреди клетките, да причини рак и изпържи електронни схеми и електрически мрежи.

С по-слабо поле на на мяста, според някои учени, това може да разкрие самолети до по-високи нива на радиация , което прави полетите по-малко безопасни.

Това също може да прекъсне вътрешният компас при много животни, които използват магнитно поле за навигация.Още по-крайно, то може да направи определени места на планетата твърде опасно за живеене.

Но какво точно ще се става на повърхността е по-малко ясно от това, което ще се случи несъмнено в космоса.

Сателитите и  космически мисии ще се нуждаят от допълнително екраниране , което  ще трябва да се осигури. Без него, интензивната космическа и слънчева радиация ще изпържи платките и ще се увеличи риска за рак при астронавтите.

Модерният ни начин на живот може да престане да съществува.

Знаем това, защото  вече имаме поглед върху това в район, наречен Южноатлантическа аномалия. Оказва се, посоката на част на магнитното поле дълбоко под тази област вече се е обърнал. Учените казват, че това е  една от причините полето непрекъснато отслабва от 1840г.

В резултат на това космическият телескоп Хъбъл и други спътници често изключват своите чувствителна електроника докато минават над района.
И астронавтите на интернационалната космическа станция докладват, че виждат по-голям брой  ярки светкавици в тяхната визия, смятани че са  причинени от космически лъчи с висока енергия  и че по-слабото поле не може да ги спре.

Откакто експертите започнаха да измерват аномалията преди няколко десетилетия, тя е нараснала по размери.

Сега тя покрива една пета от земната повърхност без признаци на свиване скоро. Това е толкова крайно, че може да е знак ние сме на ръба на полярно обръщане или може би вече сме в средата на едно такова.

Но учените остават скептични, главно защото ...

Последния път полюсите  са се обърнали преди 780 000 години така че нямаме данни за това.

 Оказва се, 780 000 години е над два пъти повече от времето на Земята , което обикновено отнема между обръщанията. От последното масово изчезване, имало обръщания приблизително на всеки 300 000 години.

И така, какво става?

Е, учените не са го измислили, все още. Изнервящо е  да мислиш,че съвременният ни начин на живот, банкиране, фондова борса, проследяване на ракети, GPS, разчитат на резултата на нещо, което не можем нито едното, нито другото да прогнозират и не контролират.

Едно проучване стигна дотам, да прецени, че една единствена, гигантска слънчева буря днес може да струва на САЩ до 41,5 милиарда долара на ден щети и това е с магнитното поле на Земята при сегашната си сила.

Страшно е  да си  представим опустошението буря, което ще донесе на Земята,само с магнитно поле 10% по-силно, отколкото е сега.

Възможно е да не успеем да спрем полярно обръщане, но можем поне да започнем да предприемаме мерки за свеждане до минимум на щетите.

Първата стъпка, разберете какво се случва с това чалнато поле.

На лов са Европейските космически агенции.

Рояци сателити, които в момента събират най-точните данни за силата на магнитното поле на Земята.

В момента те могат да бъдат най-голямата ни надежда за решаване на тази загадка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар