26.10.2020 г.

Може ли да има РАЙ на Земята?

 Тази статия публикувана в earth-chronicles.ru ми се видя интересна ,защото разсъжденията в нея са абсолютно правилни Ето я и самата статия:

"Зададох си този въпрос и се опитах да му отговоря. Разбира се, под „рай“ нямам предвид „райски кабини“ някъде в митичните кътчета от миналото, а съвсем реално място - нашият дом, наречен планета Земя.

Нещо повече, това е единственият ни дом в момента, тъй като перспективите за колонизация на други планети от Слънчевата система за нас все още са по-скоро мечти и много далеч от реализацията.

Два основни проблема на човечеството

Знаете ли какво харесвам в хората? Фактът, че дори да са в трудни условия на живот, те не ограничават интересите си само до това как да си изкарват прехраната - не, те се интересуват от по-глобални проблеми: политически, социални, философски или научни по своята същност. Но какво ги тревожи най-много?

Според мен повечето хора на нашата планета са заети с два основни проблема:

1)  Сигурност  (във всеки смисъл на думата, включително икономически)

2)  Щастие  (в най-широкия смисъл на думата)

Въпреки че на пръв поглед тези проблеми може да изглеждат много различни, те всъщност се свеждат до грижата за собственото ви благополучие.

В този контекст е доста лесно да се разбере защо хората не живеят в рая на Земята.

Има много проблеми, които преобладават по целия свят днес, като войни и престъпления (с всички свързани проблеми), както и различни здравословни проблеми, както физически, така и психически.

Изглежда ясно, че никой не иска да живее в свят, в който постоянно е под заплахата от насилствени престъпления, войни или други бедствия, а също така е ясно, че много хора искат да намерят любов и щастие не само и не толкова за себе си, а по-скоро за тези, които са им много скъпи.

Следователно най-очевидният начин за създаване на рай на земята може да бъде повишаване на безопасността за всички хора и разширяване на възможностите за човешки взаимоотношения.

Що се отнася до сигурността, има редица очевидни неща, които могат да бъдат направени. Например, много хора са загрижени за замърсяването и влошаването на околната среда, както и свързаните с тях проблеми като глобалното затопляне и пренаселеността.

Има очевидно решение за това под формата на по-чисти енергийни източници (като слънчева енергия) и по-ефективни видове транспорт (включително космически пътувания). Това би помогнало за намаляване на страховете от климатични промени поне частично.

Друг въпрос, който се дискутира широко, е възможността за ядрена война между големи държави. Това би могло да доведе до изчезване на цялото човечество, ако това се случи в момента, предвид напредъка в технологиите и оръжията в сравнение с предишните поколения.

В допълнение към тези проблеми има редица други въпроси, които изглеждат донякъде доминиращи, като неприкосновеността на личния живот, икономическата несигурност и социалното неравенство.

Какво можем да направим?

Ако се отклоним от философските разсъждения и погледнем реалната ситуация, която се е развила в света през последните десет години, можем да видим, че светът е престанал да живее по правилата.

Ако по-рано е имало официални и неофициални правила за „поведение на държавите в международните отношения“, то сега тези „джентълменски споразумения“ са напълно игнорирани.

Едно от възможните решения за това може да бъде създаването на „световно правителство“, което да контролира всички аспекти на човешкия живот (включително икономиката и технологиите). Това обаче почти сигурно ще има някои негативни последици.

Световно правителство: плюсове и минуси

Плюсове : Едно правителство на цялата човешка цивилизация, по дефиниция, ще ни спаси от войни, икономическо неравенство, социално неравенство и вероятност от глобално унищожение в случай на ядрена война. Всъщност на планетата Земя ще има една огромна държава, в която ще живее цялото население на планетата.

Минуси : Съществува риск , че на власт ще дойдат хора, които  ще превърнат добрата цел „Рай на Земята“ във възможността за установяване на диктатура, при която ще останат всички недостатъци на предишния тип управление, когато „всеки беше за себе си“, но вече без възможността за защитаване на  своите интереси както беше, когато имаше система от разпръснати, но суверенни държави.

Как тогава да създадем рай на Земята за всички?

1) Разработване на бъдещи технологии, които ще ни помогнат да спасим планетата и да спрем глобалните климатични промени.

2) Да се ​​развие медицина  в посока увеличаване на продължителността на живота на човек, което ще доведе до повишаване на качеството на живот и увеличаване на "щастието" за всеки отделен гражданин.

3) За постигане на максимална защита на хората от всякакви заплахи . Безопасността на гражданите във всички сфери на живота трябва да стане приоритет за държавата.

4) Съживяване на системата от „международни правила“ , която трябва да се спазва от всички държави, без изключение.

5) Ограничете разпространението на ядрени оръжия, за да повишите общото ниво на чувство за сигурност на цялото човечество и да го спасите дори от хипотетично възможно взаимно унищожаване в случай на конфликт с използването на ядрено оръжие. "

....излиза така ,че Рая на Земята сами си го унищожаваме поради същността на самия човек и не само- защото по същество човекът е млекопитаещо. Винаги съм казвала ,че в хората животинското не е изчезнало. При животните ,които живеят на стада ,винаги има водач(тартор), винаги има борба за женски-за да се размножават, винаги има собствени територии....нещо да ви е познато? :). Така че ние сме си един биологичен вид , който ако нарушава биологичното равновесие ще бъде изчистен-унищожен от Природата. За мен самият живот  е чудо и затова ,ако си наистина осъзнат като интелект , може би пътя е да създадем същество без  животински инстинти... и това е изкуствения интелект. Тогава може да има някаъв Рай- но пак си има рискове докато съществуват хората - изкуствения интелект може да попадне под управлението на лош, стремящ към власт човек(хора). .... Вие какво мислите ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар