23.04.2021 г.

Борба за влияние в космоса

 Международната Космическа Станция(МКС)  вече 23 години е в орбита  и то в "ниска орбита"-между 400 и 1300 километра над главите ни. Тя изисква постоянна поддръжка, която струва между 4 и 5 милиарда долара всяка година. Основните покровители на станцията, САЩ и Русия, се разкъсват помежду си за бъдещето си, докато няколко частни играчи планират да изпратят армада от сателити до района.Русия би искала да се оттегли от проекта, за да реинвестира своя принос в изграждането на друга станция. Това, заради което Съединените Шати отказват, не че са особено запалени по тази донякъде остаряла машина, а защото абсолютно искат да не позволят на Китай да се установи във величието в тази орбита със собствена космическа станция, която може да влезе в експлоатация до две години.

В допълнение към държавите, "ниската орбита"е и бойното поле за голямо глобално състояние. Шефът на Space X, Илон Мъск, иска да инсталира 42 000 мини-сателита  в тази част от пространството. От своя страна Джеф Безос, шефът на Amazon, иска да пусне 3000. Това са гигантски програми, ако ги сравним с броя на спътниците, които в момента са в експлоатация, едва 6 000 днес, половината от които не работят. 

Защо толкова много машини над главите ни? Предизвикателството е да подготвим бъдещия свят на свързани обекти; В близко бъдеще ще са необходими много релета за свързване на все повече клиенти към Интернет, за пилотиране на автономни автомобили или за доставка на клиенти с безпилотен самолет. И за да се осигури технологично господство, всеки иска своето мега-съзвездие от спътници.

Може би си мислите, че космосът е достатъчно голям, за да побере всички, но непосредствената пространство околна  Земята може бързо да бъде затрупано с десетки хиляди космически отломки, когато тези различни спътници умрат. "Ниската орбита" не е толкова голяма, колкото си мислите.

Вече знаем, че държавите ще трябва да регулират тази златна треска от съвремието, във всеки случай това е една от големите  битки на века, която се подготвя.

P.S

А-235 «Нудоль» -Путин потвърждава "успешен" тест на нова ракета, предназначена за взривяване на космически ракети .

"Датата 26 април 2021 г. ще остане в историята като денят, който сложи край на американските планове за война с Русия".Под това гръмко заглавие svpressa.ru цитира съобщението на руското Министерство на отбраната за успешното изпитание на полигона Саръ-Шаган в Казахстан 

Британският издание "The Sun" анализира стартирането на нова руска ракета за противоракетна отбрана в тест сайта на Сари-Shagan, който се намира в Казахстан, и призова укрепителната система руски ракети "буря от стомана . " Експерти от Великобритания посочиха, че новите руски ракети са толкова мощни, че могат да унищожат и космическите ракети на САЩ

Успешното изпитание на най-новата руска система за противоракетна отбрана А-235 "Нудол" предизвика разгорещени дискусии във Великобритания - журналистите посочиха, че това оръжие е способно да сваля вражески цели в атмосферата и в близост до космоса. 

"Ракетата е способна да ускорява до 3 km / s и повече, което осигурява 4 пъти по-бърз полет в сравнение с боеприпасите,изстреляни от автомат Калашников"-ракетата е способна да ускорява до 3 km / s и повече, което осигурява 4 пъти по-бърз полет в сравнение с боеприпасите.изстреляно от автомат Калашников. 
Няма коментари:

Публикуване на коментар